Od 7. do 10. travnja Rijeka će biti domaćin autorima i autoricama strip ilustracija iz cijele Hrvatske koji će sudjelovati u programu Kvarnerske kolonije koju organizira Društvo za istraživanje i potporu (DIP).

Cilj kolonije je promocija stripa, ilustracije i animiranog filma kao umjetničkih formi, poticanje i valorizacija umjetničkog stvaralaštva te oblikovanje publike kako bi potakli mogućnosti razvoja kreativnih industrija u navedenim područjima umjetničkog izražaja.

„Veseli nas što ćemo biti opet domaćini autorima i autoricama stripa i ilustracije iz Hrvatske. Nove stripove i ilustracije dolaze nam stvarati renomirani autori i autorice, a na ovaj drugi susret su pozvani autori i autorice koji sudjeluju u provedbi većih projekata što čini značajni utjecaj na strip scenu. Autori i autorice će kroz zajednički rad stvarati nove stripove, a u interakciji s publikom promovirati ovu umjetničku formu. Sudionici ove Kolonije su predstavnici mlađe i srednje generacije hrvatske strip scene“, ističu umjetnički voditelj i inicijator Kolonije opatijski umjetnik Damir Steinfl i predstavnica DIP-a Marta Berčić.

Na koloniji će tako sudjelovati i stvarati Matija Pisačić, Ivan Marušić, Ivana Geček, Stjepan Bartolić, Ivan Svaguša, Anamarija Kvas, Mihaela Erceg te lokalni umjetnici iz Primorsko-goranske županije Ivan Mišković, Damir Steinfl i Damir Stojanić.

Kolonija je službeno otvorena krajem ožujka u Galeriji SKC izložbom radova autora i autorica koji su sudjelovali na Prvoj kvarnerskoj koloniji održanoj 2020. godine.

„Izložbu radova koji su nastali na prvoj i ovoj drugoj Koloniji planiramo postaviti do kraja 2022. godine. Radi se o velikom broju kvalitetnih radova iz prve, a kakve će radove stvoriti na ovoj ne znamo jer se radi o autorskom stripu“, poručuju organizatori.

Rad Kolonije sufinancira Primorsko-goranska županija, a podupire Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.