Radovi na Palači Šećerane, koja će po dovršetku rekonstrukcije i opremanja, stalnim postavom Muzeja grada Rijeke na 1200 m2 pričati priču o riječkoj povijesti, teku prema planu. Rijeka će obnovom ove zgrade 2020. godine dobiti reprezentativni prostor kulture u kojem posjetitelju zastaje dah ne samo pred riječkom poviješću, nego i pred raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslikama mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike, panoramama imaginarnih gradova.

Radovi na uređenju Palače započeli su u proljeće prošle godine, do sada su opsežno izvođeni u unutrašnjosti zgrade, a nedavno su započeli i vidljivi zahvati na uređenju glavnog pročelja koje gleda na Zvonimirovu ulicu.

Radovi na Palači Šećerane, koja će po dovršetku rekonstrukcije i opremanja, stalnim postavom Muzeja grada Rijeke na 1200 m2 pričati priču o riječkoj povijesti, teku prema planu. Rijeka će obnovom ove zgrade 2020. godine dobiti reprezentativni prostor kulture u kojem posjetitelju zastaje dah ne samo pred riječkom poviješću, nego i pred raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslikama mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike, panoramama imaginarnih gradova.Palaču Šećerane obišli su jučer gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, njegov zamjenik Nikola Ivaniš, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, autorica postava budućeg Muzeja grada Rijeke Nikolina Jelavić Mitrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Dumbović Bilušić i voditelj gradilišta Vladimir Mihalac.

U sklopu kompleksa Benčić već je otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti, uskoro će biti najavljen početak radova na preuređenju Ciglene zgrade u Dječju kuću, a predstoji i ponavljanje natječaja za uređenje Gradske knjižnice Rijeka u tzv. T-objektu.

Pažljiva obnova detalja

Radove koji se u cijelosti odvijaju prema planu izvodi slovenska tvrtka VG5 d.o.o. Osnova budućeg izgleda ove zgrade temelji se upravo na zadržavanju njezina reprezentativnog izgleda koji će biti naglašen obnovom detalja. Na ukupno 4.272 m2 svoj dom će dobiti stalni muzejski postav, povremene tematske izložbe i kreativne radionice te uslužni sadržaji. Vrijednost ugovorenih radova na Palači Šećerane iznosi 44.5 milijuna kuna. Stručni nadzor na rekonstrukciji obavlja Institut IGH d.d. iz Zagreba, a projektnu dokumentaciju za izradio je Hrvatski restauratorski zavod, glavni projektant je dr.sc. Irma Hujić.

Novi funkcionalni prostori

Prizemlje zgrade će, u budućem obnovljenom izdanju, ponuditi poslovne prostore – knjižaru sa suvenirnicom, kafe bar /slastičarnu i turističke sadržaje.

Kroz prostor prvog i drugog kata posjetitelje će voditi priča o riječkoj povijesti i kulturi ispričana stalnim postavom Muzeja Grada. Ovo povijesno putovanje kroz grad – od rimske Tarsatike sve do suvremenog doba – zbivat će se u više od 30 prostorija i hodnika na dvije etaže.

Radovi na Palači Šećerane, koja će po dovršetku rekonstrukcije i opremanja, stalnim postavom Muzeja grada Rijeke na 1200 m2 pričati priču o riječkoj povijesti, teku prema planu. Rijeka će obnovom ove zgrade 2020. godine dobiti reprezentativni prostor kulture u kojem posjetitelju zastaje dah ne samo pred riječkom poviješću, nego i pred raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslikama mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike, panoramama imaginarnih gradova.Prvi torpedo na svijetu, Mornarička akademija, Rijeka kao iseljenička luka, povijest gradskog kazališta, riječki neboderi, brodogradnja, glazba, riječki rock, povijest velikih riječkih kompanija – Tvornice papira, Tvornice duhana… samo su neke od tema koje će biti bogato i zanimljivo ispričane predmetima iz muzejske zbirke, različitim artefaktima i fotografijama postavljenima u više od 30 prostorija na dva kata budućeg Muzeja Grada u nekadašnjoj Palači Šećerane.

Idejni projekt za novi stalni postav Muzeja Grada Rijeke izradila dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade Europski muzej godine za svoj rad na Gradskom muzeju Vukovar, te autorica nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke.

„Uz stalni postav, izuzetno važan eksponat je i sama palača, koja će također biti predstavljena svojim postavom, a pravi biser je velika dvorana koja će zablistati u punom sjaju“, kazala je Jelavić Mitrović. Iznos opremanja i ugradnje postava procijenjen je na 4.5 milijuna kuna.

Na trećem katu smjestit će se prostori za rad kustosa i pratećeg osoblja, a u potkrovlju tehnički prostori muzeja i spremišta. Bit će napravljeno i novo stubište za potrebe evakuacije, uz istočno pročelje zgrade.

Od industrijalizacije do kulture

Palača Šećerane zaštićeno je kulturno dobro od 1970., a sagrađena je 1752. godine. Nakon požara 1785. zgrada je značajno obnovljena i opremljena baroknim interijerima sa zidnim slikama i štukaturom. Godine 1851. u zgradi je smještena uprava Tvornice duhana, a nakon 1945. godine ponovno mijenja namjenu i postaje sjedištem Tvornice motora „Rikard Benčić“. U 2020. bit će otvorena kao reprezentativni prostor Muzeja Grada Rijeke sa stalnim postavom o riječkoj povijesti i kulturi.

Europska sredstva za riječka kulturna dobra

Palača Šećerane uređuje kroz projekt „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, ukupne vrijednosti 81.339.442,05 kuna, koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” s 68.891.606,18 kuna. Ovaj projekt uključuje i obnovu i rekonstrukciju broda „Galeb“.

Kalendar događanja

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (20:00)

Premijera predstave „Everything falls in place“

Nova predstava Umjetničke organizacije Kabinet usmjerava se na dublje razumijevanje kompozicijskih procesa kreacije izvedbe...

Detaljnije

Izložba
 • 24.09. – 15.10.
 • (18:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (17:30)

Predstava za djecu “Srce veće od mene samog”

Topla i dirljiva priča redateljice Tamare Kučinović smještena u svijet životinja, koja se bavi strahom od emocija, posebno danas u vremenu obilježenom pandemijom...

Detaljnije

Prezentacija
 • 25.09.
 • (17:00)

Online predstavljanje slikovnice „Moje mjesto pod suncem“

"Inspirativna ideja, malo razgovora i trud da se uskladi crtež i riječi - i eto slikovnice Moje mjesto pod suncem“, riječi su autora Mirka Ilića, Slavenke Drakulić i Rujane Jeger o slikovnici koja će se predstaviti online putem ...

Detaljnije

Konferencija
 • 27.09. – 29.09.
 • (00:00)

Međunarodna konferencija i filmski program o Pokretu nesvrstanih

Na konferenciji koja će se prenositi i online sudjelovat će predavači Vijay Prashad, Sara Salem, Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09.
 • (14:00)

Fiumare: Dan otvorenih vrata izložbe torpeda s radionicom za djecu

Muzej grada Rijeke, u sklopu festivala Fiumare, poziva na besplatni obilazak izložbe riječkih torpeda u željezničkom skladištu na Žabici...

Detaljnije