Papirnata Fiumanka počela je danas u 10 sati kada je više od 150 učenika riječkih osnovnih škola na Trgu 128. brigade HV pustilo brodove od papira koje su sami izradili i na njima ispisali lijepe poruke o sreći, ljubavi i prijateljstvu.

Papirnata Fiumanka prvi je put zaplovila prošle godine u organizaciji riječke galerije Poneštrica u tradicionalnom terminu održavanja riječke regate – drugoga vikenda u lipnju. Prošle je godine, naime, Fiumanka prvi put odgođena zbog nepovoljne epidemiološke situacije, a vlasnice galerije Poneštrica samoinicijativno su organizirale papirnatu Fiumanku kako bi obilježile dan kada je trebala biti održana „prava“ Fiumanka. Ta je prekrasna gesta oduševila posjetitelje, ali i organizatore Fiumanke pa su zajedničkim snagama odlučili tu manifestaciju ponoviti i opet uključiti riječke učenike. Manifestaciju su organizirali galerija Poneštrica i Turistička zajednica grada Rijeke, u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka koji se posebno brine za uključivanje djece s teškoćama u razvoju.

Dječji zbor i lutkarska predstava

Uz papirnate brodove, Trgom 128. brigade zaplovila je i pjesma, što je posebno razveselilo sve okupljene, a za nju i veselu atmosferu bio je zadužen Dječji zbor Kap pod vodstvom Doris Kovačić. Za edukativni dio stvaranja cvjetne skulpture i velikog jedra 22. Fiumanke zadužena je bila Chrissart. Učenici su imali priliku i pogledati lutkarsku predstavu Gradskog kazalište lutaka Rijeka „Nove zgode Wande Lavande”, a uz to i razgledati jedrilice što je bio pravi doživljaj za najmlađe.

Uz papirnatu Fiumanku danas je u riječkom zaljevu održana i Business Woom regata na kojoj su jedrili sudionici Business Woom Daya, poslovnog događanja u hibridnom formatu na kojem se, unatoč epidemiološkim okolnostima, o održivosti i mobilnosti uz pomoć novih tehnologija razgovaralo na globalnoj razini. Ovogodišnji Business Woom Day posvećen je energetskoj održivosti, zelenoj ekonomiji i utjecaju klimatskih promjena na razvoj mediteranske i pomorske industrije. Događaj kao što je regata koji promovira mobilnost koristeći obnovljive izvore energije, pravo je mjesto susreta i prilika za stvaranje novih poslovnih kontakata i razvoj poslovnih ideja u neformalnom i opuštenom okruženju. Business Woom Day 2021 dio je Europskog zelenog tjedna i 10. energetske konferencije otoka Krka.

Počinje i Placa pod zvjezdanim riječkim nebom

Dodajmo da je sinoćnja donacijska aukcija slika na Botelu Marina u organizaciji Udruge „Projekt +/-60“ te u suradnji s Udrugom “LP Rock” polučila veliki uspjeh. U donacijskoj aukciji slika sudjelovalo je 14 autorica koje su za ovu aukciju donirale svoje radove, a bile su sudionice Ex tempore, koja je u suradnji s TZ Kostrena, održana 5. lipnja u Kostreni. Početna cijena svake slike bila je 250 kuna, a na aukciji je bila oštra konkurencija – prodano je 12 slika i ukupno je prikupljeno 4570 kuna. Sav će prikupljeni iznos biti doniran Sigurnoj kući Udruge U.Z.O.R.

Najavljujemo i ostatak događanja u petak, 11. lipnja – večeras se u 19 sati otvara Placa pod zvjezdanim riječkim nebom na Trgu 128. brigade HV – gastro, plesni i glazbeni program uz predstavljanje OPG-ova iz PGŽ, u organizaciji Galerije Poneštrica i Turističke zajednica grada Rijeke. Od zabavnog dijela programa posjetitelje očekuje zabava uz CORTO music set u caffe baru Corto Maltese od 19 sati te nastup benda Grooversi na Gatu Karoline Riječke u organizaciji tvrtke Promocija od 21 sat.

Uz dobru zabavu priželjkujemo i dobar vjetar za 22. Fiumanku koja starta u subotu, 12. lipnja, točno u podne kada se u riječkom zaljevu očekuje više od stotinu jedara u regatnoj i obiteljskoj grupi te medijskoj regati. Prijaviti se možete u petak do 22 sata i u subotu od 8 do 11 sati u Regatnom uredu koji je otvoren na Terminalu.

(Foto: Fiumanka press)