Dječja kuća, jedinstveni projekt u regiji namijenjen djeci, trebala bi biti otvorena sredinom ožujka, nakon što prođe tehnički pregled zakazan za 12. ožujka, najavio je na svojoj redovnoj konferenciji za medije riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

U Dječjoj kući djelovat će riječke kulture ustanove, a upravo je jučer započela selidba građe Dječje knjižnice Stribor u nove prostore u sklopu kompleksa Benčić.

„Trenutno se radi se na projektnom rješenju da se najveći dio prostora ozeleni i bude svojevrsni park te da, u skladu s tehničkim mogućnostima potok koji prolazi kroz to područje jednim svojim dijelom ostane otvoren, kao podsjećanje na brojne potoke koji prolaze kroz sam te centar grada,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Vojko Obersnel na redovnoj konferenciji za medije

Gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je otvorenje jedinstvene Dječje kuće

Uređenje art-kvarta Benčić vrijedno 250 milijuna kuna

U prostorima bivše tvornice Benčić do sada je već otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti, a odnedavno i Muzej grada Rijeke u obnovljenoj Palači šećerane. Trenutno se intenzivno radi na uređenju buduće Gradske knjižnice Rijeka te predstoji uređenje javnih površina ovog riječkog art-kvarta.

Uređenje kompleksa “Benčić” vrijedno je 250 milijuna kuna, a kada se tome pribroje i sredstva za uređenje broda “Galeb”, koji je dio istog EU projekta kao i uređenje Palače šećerane, govorimo o projektu vrijednom preko 300 milijuna kuna, dobrim dijelom osiguranih iz EU fondova, što predstavlja najveće ulaganje u kulturnu infrastrukturu od osamostaljenja Hrvatske.

Potok uz Dječju kuću / Foto: Ivica Nikolac

Zanimljiv program do kraja EPK godine

Do kraja travnja, kada završava projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture, održat će se niz zanimljivih programa, najavio je gradonačelnik.

Najavljene su dvije velike izložbe – „Nepoznati Klimt“ u Muzeju grada Rijeke te „Moda i strip“ u suradnji s francuskim partnerima. U sklopu pravca Lungomare otvorit će se skulpture u Voloskom i Baški, a u sklopu pravca 27 susjedstva zakopati vremenska kapsula na Kampusu. Održat će se i programi u HNK Ivana pl. Zajca i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a u izložbenom prostoru Exporta ponovno će se otvoriti izložba „Fiume Fantastika“.

Cjeloviti tekst s gradonačelnikove redovne konferencije za medije dostupan je na portalu Grada Rijeke.

(Foto: Ivica Nikolac)