Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke i Fakultet zdravstvenih studija organizirali su predavanje o sportu osoba s invaliditetom studentima stručnog studija Fizioterapija.

Dr.sc. prof. reh Hrvoje Vlahović i naš paraolimpijac Antonio Franko govorili su o sportu za osobe s invaliditetom, paraolimpijskom sportu, prilagođenom rekreativnom sportu i važnosti volonterstva za sport za osobe s invaliditetom.

Hrvatski paratriatlonac, 28-godišnji Kraljevčanin Antonio Franko, član Triatlon kluba Rival iz Rijeke, postao je prvi hrvatski paratriatlonac koji je nastupio na Paraolimpijskim igrama. U Tokiju 2020 ostvario je povijesni uspjeh za hrvatski parasport plasiravši se među najboljih devet paratriatlonaca svijeta kategorije PTS4 i osvojivši peto mjesto. Paratriatlonci Frankove kategorije moraju isplivati 750m, odvoziti bicikl 20km i istrčati sa sportskom protezom 5 km.

Na predavanju su predstavljeni su i projekti Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke koji promoviraju sport za određene skupine osoba s invaliditetom podržani sredstvima Europskog socijalnog fonda kao što je „Kineziterapijskim aktivnostima do inkluzije djece s teškoćama u razvoju“ (KIDS), te Erasmus + projekti kao što su Darts4Blind i Social sport, inclusive community.