Panorama Rijeka

U ime Hrvatske mreže zdravih gradova Sporazum je potpisala doc. dr. sc. Selma Šogorić, nacionalna koordinatorica i dopredsjednica Hrvatske mreže zdravih gradova, a u ime Udruge gradova predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Potpisivanju su prisustvovali pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb te koordinatorica projekta Rijeka zdravi grad Ankica Perhat, voditeljica projekta Irena Deže Starčević te Nives Kopajtich, koordinatorica poslova iz Udruge gradova.
 
Tom prilikom gradonačelnik Obersnel kazao je kako već punih dvadeset godina Svjetska zdravstvena organizacija podupire pokret zdravih gradova, danas globalni projekt koji zdravlje gleda puno šire od odsustva bolesti. Grad Rijeka je od 1998. godine uključen u Europsku mrežu zdravih gradova, unutar koje zajedno s drugim europskim gradovima, prolazi kroz različite faze projekta u čijem je središtu tema zdravlja i sve ono što zdravlje određuje.
 
Koordinatorica Mreže zdravih gradova Selma Šogorić istaknula je kako dvije udruge imaju mnoštvo zajedničkih tema, posebice stoga što danas polovica stanovništva na svijetu živi u gradovima, koji moraju u skladu s načelima održivosti raditi na udovoljavanju potreba svojih stanovnika.

“Iznimno mi je zadovoljstvo što ovaj ugovor potpisujemo upravo u Rijeci, koji je još krajem 1980-ih prihvatio ideju zdravih gradova, tijekom ratnih godina pokazao svoju socijalnu osjetljivost, a danas je svojim brojnim aktivnostima na području zdravlja jedan od vodećih “zdravih gradova” u Hrvatskoj. Niti jedan drugi grad nije ostvario takav uspjeh u organiziranju interesnih grupa građana niti jedinstveno strateško planiranje za čitav grad temeljeno na socijalnoj i zdravstvenoj slici grada,” kazala je Šogorić.

Opširnije na www.rijeka.hr.