Udruga gradova u Republici Hrvatskoj po drugi je put Gradu Rijeci dodijelila certifikat „Grad za mlade“, i to za razdoblje od 2024. do 2027. godine. Priznanje je to koje se dodjeljuje hrvatskim gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih.

Natječaj za certifikat „Grad za mlade“ bio je raspisan u siječnju ove godine, a postupak certificiranja provodio se kroz evaluaciju i bodovanje standarda kvaliteta lokalnih politika za mlade, i to kroz osam tematskih područja: participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje i stanovanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje, informiranje.

Od 18 gradova koji su se ove godine prijavili na natječaj, 6 gradova zadovoljilo je uvjete poziva te im je odlukom Povjerenstva za dodjelu certifikata dodijeljen, ili u slučaju Grada Rijeke potvrđen certifikat „Grad za mlade” na period do 2027. godine.

Proces prijave i evaluacije te samo dobivanje Certifikata, koncipirano je i provedeno tako da održava konkretne korake koje su gradovi učinili u kreiranju i implementiranju lokalnih politika za mlade.

Tako je jedan od osnovnih preduvjete za dobivanje certifikata bilo potpisivanje Europske povelje o lokalnom radu s mladima. Povelja je rezultat projekta naziva Europe Goes Local, najvećeg europskog projekta u području mladih, a u kojem je sudjelovao i Grad Rijeka.

Grad Rijeka je također prepoznat i kao primjer dobre prakse na nacionalnoj razini u tri mjere. Prva je da Grad Rijeka kroz javni poziv za dodjelu nepovratnih subvencija poduzetnicima osigurava dodatne bodove mladima do 25, odnosno 29 (30) godina starosti. Zatim praksa Kreativnih izloga koja omogućuje učenicima i studentima izlaganje svojih umjetničkih radova u izlozima gradske uprave na Korzu 16, te pokretanje besplatnog online psihološkog savjetovanja za mlade svejeok.hr.

Odluku o dodjeli certifikata „Grad za mlade“ donijelo je Povjerenstvo za dodjelu certifikata sastavljeno od šest predstavnika relevantnih organizacija i institucija s iskustvom rada s mladima. Ovogodišnje su Povjerenstvo činili predstavnici Središnjeg državnog ured za demografiju i mlade, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencije za mobilnost i programe EU, Mreže mladih Hrvatske, Saveza društava Naša djeca i Udruge gradova u RH.

Uz Rijeku, certifikat „Grad za mlade“ do 2027. godine dobili su Opatija, Karlovac, Ozalj, Samobor i Šibenik. U Primorsko-goranskoj županiji tako su svoj Certifikat obnovili Grad Rijeka i Grad Opatija koji titulu Grada za mlade nose još od 2021. godine kada je objavljen prvi javni poziv.

Grad Rijeka jedini je od četiri veća Grada u Hrvatskoj koji već drugi put potvrđuje titulu Grada za mlade, odnosno uspješnu provedbu mjera usmjerenih na poboljšanje kvalitete života mladih ljudi u Rijeci.

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije