Na poligonu Doma mladih jučer je održana smotra pripadnika nove 17. generacije školskih prometnih jedinica (ŠPJ). Uz prezentaciju regulacije prometa i osiguranja pješačkih prijelaza, novoj generaciji dodijeljene su iskaznice.

Smotra je završni čin realizacije Plana i programa Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije u dijelu obuke učenika za školske prometnike.  U provedbi edukacije aktivno sudjeluju i djelatnici prometne policije PU primorsko-goranske.

U školskoj godini 2017./2018. ukupno su obučena 53 nova učenika uzrasta od 10 do 12 godina u 5 osnovnih škola: PŠ  „Prezid“, OŠ „ Klana“, PŠ „ Baška“, OŠ „ Vežica“ i OŠ „Gornja Vežica“.

Tajnik Županijskog savjeta Zdravko Lisac prisutne je upoznao s ciljevima ovog programa koji je Županijski savjet pokrenuo početkom 2001. godine,  izradom studije svih pješačkih prijelaza koji se nalaze u
neposrednoj blizini 31 osnovne škole na području Primorsko-goranske županije za koje je utvrđeno da su potencijalno opasni za sigurnost učenika. Na temelju tih saznanja odlučilo se krenuti u osnivanje ŠPJ-a u svim odabranim osnovnim školama. U ovoj školskoj godini oni će, zajedno s obučenim učenicima iz prethodnih generacija, osiguravati pješačke prijelaze u neposrednoj blizini osnovnih škola s prometno najopasnijim okruženjem na području Primorsko-goranske županije.

Pripadnicima školskih prometnih jedinica obratio se ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin i predstavnica PU PGŽ-a Vlatka Rehak. Svi su se složili da akciju treba provoditi trajno, jer iako su u proteklom razdoblju obuhvaćene sve osnovne škole u Primorsko-goranskoj županiji koje se nalaze u blizini opasnih prometnica, obuka se mora provoditi kontinuirano jer pripadnik ŠPJ-a zbog smjene školske generacije može biti aktivan u najviše tri školske godine. Stoga je potrebno obuku periodično provoditi svake godine u 4 do 7 osnovnih škola.