Članice i članovi Savjeta mladih Grada Rijeke i Savjeta mladih Primorsko-goranske županije, družili su se s prodavačima i prodavačicama Uličnih svjetiljki na riječkom Korzu te im, u povodu Svjetskog dana beskućnika, pomagali u prodaji ovog časopisa.

“Ulične svjetiljke” prvi su hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama, a pokrenuo ga je Franjevački svjetovni red Mjesnog bratstva Trsat 2008. godine.

Okušavši se u prodaji časopisa, članovi Savjeta mladih nakratko su se stavili u cipele samih prodavača i prodavačica, upoznajući njihove živote i pružajući im na ovaj način podršku kao svojim sugrađankama i sugrađanima.

Članovi i članice Savjeta mladih naveli su na kraju ovog druženja da su sada bitno više informirani o radu udruga koje skrbe o beskućnicima, o mogućnostima volontiranja u riječkom prihvatilištu Ruže sv. Franje te o drugim načinima djelovanja u cilju pružanja podrške i pomoći beskućnicima kao marginaliziranoj skupini društva.

U razgovoru s prodavačicama i prodavačima upoznali su se sa zaista teškim životnim pričama što im je pomoglo u dokidanju određenih predrasuda i zabluda vezanih uz živote beskućnika.

Odgovornost nekada leži na pojedincima i kroz ovakve i slične akcije može se pridonijeti i uputiti apel svima odgovornima na stvaranje dugoročnog strateškog okvira za borbu protiv beskućništva.

Savjet mladih Grada Rijeke zahvaljuje se ovim putem kolegama u SMPGŽ i cijeloj ekipi “Uličnih svjetiljki” na ugodnom druženju i poučnim životnim pričama.