U okviru projekta Žiroskop, u petak i subotu 4. i 5. rujna, u Kružnoj ulici i Omladinskom kulturnom centru Palach održalo se četvrto izdanje Sajma 3N – Napusti normalne naprave na kojem su izlaženi radovi vezani za uradi-sam kulturu. Ove godine predstavljeni su radovi uglavnom domaćih autora i održane tri radionice.

Napusti normalne naprave je sajam koji na jednom mjestu okuplja neobične naprave – često nastale uporabom svakodnevnih predmeta – koji kroz interaktivne instalacije, radionice i audio-vizualne izvedbe kod posjetitelja nastoji potaknuti pomaknutiji pogled na suvremenu tehnologiju.

Inspiriran devetnaestostoljetnim konceptom Svjetske izložbe na kojoj su izumitelji i inženjeri mogli javnosti predstaviti nove izume i otkrića, Sajam 3N okuplja neobične izloške i objedinjuje uvrnute ideje koje služe kao katalizator novih pristupa u upotrebi tehnologije. Radi se o popularizaciji hakiranja tehnologije koja nas okružuje, o poticaju da se odustane od tvorničkih uputa i prilagođavanju naprava našim potrebama i interesima. Sajam je organiziran s ciljem okupljanja nesvakidašnjih izuma, instalacija i uradi-sam uređaja, kao i njihovih tvoraca – umjetnika, hakera, izumitelja, kolektiva i uradi-sam entuzijasta.

 

Lajtmotiv ovogodišnjeg sajma je igra, a svoje je naprave i uratke predstavilo dvadesetak izlagača iz zemlje i inozemstva. Za vrijeme trajanja sajma, pod vodstvom Deborah Hustić i Paule Bučar iz zagrebačkog kolektiva Radiona, ispred OKC-a Palach održale su se dvije radionice za djecu, a u danima prije i nakon izlagačkog dijela Sajma 3N, radionice izrade svjetlosnih objekata i diorame.