Državno prvenstvo održava se u organizaciji Ronilačkog kluba Ocean iz Rijeke i AIDA Hrvatska, a pod pokroviteljstvom HRS-CMAS saveza i dio je većeg kup natjecanja Adriatic freediving trophy koje već treću godinu za redom organizira AIDA Hrvatska i čija je završnica Adriatic depth trophy.

Predsjednik Ronilačkog kluba Ocean Petar Klovar najavio je kako stižu natjecatelji iz Hrvatske, Švedske, Njemačke, Slovenije, Mađarske i Nizozemske te kako će u natjecanju sudjelovati gotovo čitava hrvatska ronilačka reprezentacija čiji mnogi članovi drže svjetske rekorde u ronilačkim kategorijama u bazenu.

„Po prvi puta  u Hrvatskoj moći će se u bazenu registrirati istovremeno rezultati i iz AIDA i CMAS federacije u jedinstveni ranking. Sportaši koji nam stižu su u top formi tako da očekujemo dobre rezultate u četiri discipline – jednoj statičkoj i tri dinamičke. Na Bazenima Kantrida imamo izvrsne uvjete za organizaciju ovog natjecanja tako da vjerujem da će biti uspješno“, rekao je Klovar i dodao kako će se, zbog nažalost još uvijek ne dovoljno dobre epidemiološke situacije, natjecanje održati bez publike, ali je pozvao zainteresirane da natjecanje koje će se oba dana održavati od 10 do 18 sati mogu popratiti i iz prostora recepcije Bazena budući da se radi o prostoru koji ima dobar pogled na događanja na bazenu.

Najava Državnog prvenstva u ronjenju na dah u bazenskim disciplinama

Natjecanje su najavili Dorotea Pešić Bukovac, Petar Klovar i Zdravko Ivanković

„Ovo natjecanje jedno je od prvih u ovoj godini kada je Rijeka Europski grad sporta i u kojoj vjerujem da će se održati još brojna sportska natjecanja s nacionalnim i međunarodnim karakterom što je i svojevrsna potvrda djelatnicima u sportu u našem gradu kao i dokaz da Rijeka ima izvrsnu sportsku infrastrukturu koja pruža dobre uvjete vrhunskim sportašima“, rekao je pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković.

Predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac istaknula je kako su ovi dani u Rijeci u znaku sporta budući da se ove subote u dvorani Centra Zamet održava Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima, a idućeg vikenda na Bazene Kantrida stižu vrhunski europski ronioci na dah. „Nakon dvije godine izuzetno teških uvjeta, vjerujem da se pomalo vraćamo na staro i da će biti što više sportskih manifestacija u kojima ćemo svi zajedno moći uživati“, zaključila je Pešić Bukovac.

Kalendar događanja