Pronalasci ostataka torpeda u riječkom podmorju učestala su, gotovo redovita pojava. O tomu posebno znaju na kvarnerskima ribarskim brodovima, u čijim su se mrežama znali naći dijelovi projektila i mehanizama korištenih pri njegovu lansiranju. Slično mogu reći i lokalni ronioci.

U jučerašnjoj akciji „Potraga za torpedom“, održanoj u riječkom podmorju nedaleko od lansirne rampe, torpedo je bio cilj organizirane potrage. U potragu za ostacima projektila i uređaja za lansiranje krenuli su ronioci Obavještajne pukovnije Oružanih snaga RH, Specijalne policije MUP RH, ronilačkog kluba ZG SUB, veteranskih snaga specijalne jedinice policije Ajkule i drugi.

Potragu za ostacima torpeda organizirao je satnik Goran Pernjek kao vanjski suradnik Muzeja grada Rijeke, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Ronilačka akcija Potraga za torpedom

Ronilačka akcija Potraga za torpedom

Kako ističu u Muzeju grada Rijeke, lokacija nije odabrana slučajno. Istraživači industrijske baštine znaju kako je na obalnom potezu dugom stotinjak metara uz nekadašnju Tvornicu torpeda tijekom povijesti funkcioniralo više lansirnih rampi, s kojih su probno ispaljivane na tisuće torpeda, pa se očekuje kako na upravo tom dijelu obale, u moru, postoje opipljivi tragovi njihova djelovanja u obliku ostataka torpeda. Zbog razloga vezanih uz zaštitu osjetljivih industrijskih i vojnih podataka, na tom se potezu dosad nije ronilački istraživalo.

Ronilačka potraga pored lansirne rampe izvukla je s morskog dna na desetke raznih metalnih predmeta. Stručno oko Gorana Pernjaka, jedan od autora stalne izložbe o torpedu na riječkoj Žabici te profesora Dinka Zorovića, utvrdilo je kako desetak predmeta pripada torpednom mehanizmu.

Bilo je tu nekoliko kutija za upaljače, olova za balansiranje glave, dijelova ležaja propelera, dijelova cijevi za dovod zraka, držača za podizanje glave torpeda i slično.

Nalaze ronilačke potrage s obale su pratiti i zainteresirani građani, a ako je bilo ispod morske površine, možete vidjeti iz fotografija što ih je snimio ronilac Nenad Škorić.

(foto: Nenad Škorić, Željko Jerneić, Facebook Muzej grada Rijeke)