Kako je naveo, na pisanje tog romana motivirala su ga njegova djeca u adolescentskoj dobi. Kroz pisanje je pokušao shvatiti što ih zanima, na koji način razgovaraju i o kojim temama.

Okrenuo se pisanju romana za mlade, nakon što je “došao do zida” u pisanju za odrasle, naveo je. “Nisam nalazio način kako pisati ono što me zanimalo i pisanje mi je postalo naporno”, rekao je. Nakon slikovnica o Babi Jagi za djecu, za koju je napisao tekst, odlučio je okušati se u književnosti za one u životnoj dobi između djece i odraslih.

Osjetio je ponovno radost pisanja, pa sad piše roman za odrasle, naveo je.

Radnja romana se odvija na više lokacija u Hrvatskoj, od Zagreba, preko Zadra, Nina i Karlobaga, do Otočca, pa je priložena i zemljopisna karta kako bi se moglo pratiti avanture likova.

Roman “Iva, do Mjeseca i natrag” možda bude dobio i nastavak, naveo je Simić, navodeći da je neke elemente priče ostavio otvorenima, kako bi im se jednom mogao vratiti.

O autoru

Roman Simić rođen je 1972. u Zadru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je studij komparativne književnosti i španjolskog jezika. Urednik je književnog časopisa Relations i umjetnički direktor Festivala europske kratke priče. Kao prozni pisac uvršten je u više antologija i pregleda hrvatske proze devedesetih, a priče su mu prevođene na desetak jezika. Zaposlen je kao urednik u nakladničkoj kući Fraktura.

Objavio: U trenutku kao u divljini (poezija, 1996.), Mjesto na kojem ćemo provesti noć (priče, 2000.), U što se zaljubljujemo (priče, 2005.), Nahrani me (priče, 2012.) i Baba Jaga i div Zaborav (slikovnica, suautorstvo s Manuelom Šumbercem, 2015.).

Knjiga priča Mjesto na kojem ćemo provesti noć prevedena je na poljski (2003.) i slovenski (2004.). Knjiga U što se zaljubljujemo dobitnica je nagrade Jutarnjeg lista za najbolju domaću proznu knjigu u 2005., a prevedena je na njemački, španjolski, slovenski i makedonski te objavljena u Srbiji. Knjiga Nahrani me prevedena je na njemački jezik, njome je osvojio nagradu Kiklop za najbolje domaće književno djelo 2012., dok mu je za jednu od priča iz te zbirke dodijeljena nagrada Večernjeg lista Ranko Marinković. Godine 2015. na engleskom je objavljen izbor iz njegovih priča pod naslovom A Frame For the Family Lion.

(Roman Simić / Foto: Tanja Kanazir)