Artefakt je do sada bio poznat kao nagrada za domaća književna dostignuća u prethodnoj godini. Ovogodišnji novitet su kategorije u ostalim umjetničkim žanrovima pa je tako natječaj otvoren za djela iz područja:

  • Književnosti (kratka, srednja, duga kategorija)
  • Stripa (manga, zapadnjački stil)
  • Video ostvarenja (2D animacija, 3D animacija, igrani film)
  • Ostvarenja vizualne umjetnosti (foto-manipulacija, ilustracija, concept art, 3D renderi)

Iz Udruge “3. zmaj” poručuju. “Ako ste početnik, entuzijast ili umjetnik/ca, a zanimaju vas teme spekulativne fikcije – fantastika, znanstvena fantastika ili nadnaravni horor, ovo je prilika da osvojite nagradu za svoja ostvarenja!”

Opći uvjeti natječaja

Natječaj je otvoren za sve pojedince, bez obzira na dob, spol, nacionalnost ili prethodno iskustvo u umjetničkom stvaralaštvu. Glavni uvjet jest imati prebivalište na području Republike Hrvatske.

Ovogodišnji Artefakt, zbog širenja kategorija, specifično za nove kategorije (strip, video i vizualna umjetnost) daje mogućnost prijava radova koji su producirani ili objavljeni u posljednje tri godine, odnosno u razdoblju od 2020. do kraja 2022. godine.

Književna ostvarenja moraju imati datum izdanja unutar 2022. godine.

Tematika radova i djela mora biti unutar žanra spekulativne fikcije, uključujući fantastiku, znanstvenu fantastiku ili nadnaravni horor te sve potkategorije koje spadaju u nju.

Rok i način prijave

Natječaj je otvoren od 22. 6. 2023. godine zaključno s 23. 7. 2023. godine.

Svi prijavitelji bit će pozvani na svečano proglašenje i dodjelu nagrada koje će se održati u sklopu konvencije Rikon na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, u subotu 30. 9. 2023. godine. Također, prijavljeni imaju mogućnost izlaganja svojih radova na konvenciji Rikon te sudjelovanja u predstavljanjima, radionicama i drugim vrstama programa koje pružaju prostor za promociju i dijeljenje njihovog kreativnog procesa s publikom.

Ovo je izvrsna prilika za razmjenu ideja, stvaranje novih veza u umjetničkoj zajednici i dobivanje vrijednih povratnih informacija, ne samo od publike, nego i od ostalih renomiranih gostiju konvencije.

Za sva dodatna pitanja i informacije, posjetite službenu web stranicu www.rikonrijeka.com ili pošaljite upit putem emaila na artefakt@rikonrijeka.com.

O prijašnjim izdanjima nagrade Artefakt saznajte više na webu: www.3zmaj.hr/artefakt

(Foto: Rikon press)