Posebno priznanje Interstas 2019. dodijeljeno je gradonačelniku Grada Rijeke Vojku Obersnelu za izvrsnost u pripremi projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020, a time i doprinos promociji turizma Hrvatske u svijetu. Međunarodna turistička nagrada „Zlatni Interstas 2019.“ uručena je Turističkoj zajednici grada Rijeke za doprinos kvaliteti pripreme Rijeke kao Europske prijestolnice kulture.

U sklopu ovogodišnjeg Interstasa održan je i 22. ITF’CRO – festival turističkog filma i 17. KEA-CRO – predstavljanje hrvatskih gradova/mjesta za ”Međunarodni zlatni cvijet – CiB 2019.”. Na ovogodišnji Interstas pristiglo je 325 turističko-promidžbenih filmova iz 87 zemalja, a festivalska nagrada za sjajan turistički promotivni film Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, nastao u produkciji Filmerije d.o.o., dodijeljena je poznatom hrvatskom redatelju Daliboru Mataniću.

Promotivni film snimljen je na brojnim atraktivnim lokacijama u Rijeci i odražava simboliku Luke različitosti koju Rijeka predstavlja kao nositelj titule Europske prijestolnice kulture 2020.

Na završnoj svečanosti u hotelu President u Solinu nagrade je preuzeo direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Sve tri priredbe, održane pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović 26. Interstas, 22. ITF’CRO i 17. KEA – CRO, obogaćene su i bogatim popratnim sadržajem, među kojima su brojne prezentacije te poslovni susreti.