Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi koja pruža djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da u periodu od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u natjecanjima u deset različitih sportova poput malog nogometa, odbojke, rukometa, košarke, tenisa, stolnog tenisa, odbojke na pijesku, graničara, atletike i šaha.

Tijekom dosadašnjih 25 godina održavanja, u ovoj sportskoj manifestaciji sudjelovalo je više od 2 milijuna djece i odraslih što, prema riječima predsjednika organizacijskog odbora igara Zdravka Marića pokazuje koliko je projekt uspješan, ali i koliko djeca s radošću sudjeluju.

„Svake godine u sportskim aktivnostima u sklopu Igara sudjeluju oko 80 000 djece. Djeca se vraćaju na natjecanje iz godine u godinu, a nastojimo ih kroz rad ili volonterski angažman uključiti i nakon što navrše 18. godina. Vjerujem da je broj djece koja sudjeluju najbolji pokazatelj koliko im ova manifestacija znači“, rekao je Marić i dodao kako mu je drago što je otvorenje ovogodišnjih igara u Rijeci, ovogodišnjem Europskom gradu sporta.

„Sportske igre mladih su jedan vrlo kvalitetan projekt prvenstveno zato jer potiču djecu na bavljenje sportom, a to je ono što i mi u Rijeci promoviramo već dugi niz godina, posebno u ovoj godini kada nosimo titulu Europskog grada sporta.  Ovo je samo jedna od brojnih sportskih aktivnosti koje nas u Rijeci očekuju ove godine kad nosimo tu titulu i drago mi je što će se otvorenje ovogodišnjeg 26. izdanja Plazma Sportskih igara mladih održati upravo na našem riječkom Korzu“, rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović s kojim se složila i predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac.

Amaterski sport po standardima profesionalaca

Iako se Igre bave amaterskim sportom, sve aktivnosti se rade prema standardima profesionalnih natjecanja koja uključuju profesionalne sportske terene, educirane suradnike kineziologe i profesore tjelesnog odgoja, profesionalne suce i delegate. Osim propagiranja sporta i sportskog načina života kroz svoje programe aktivno se radi i na edukaciji djece o svim sferama održivog razvoja, nenasilja na sportskim terenima i fair playa, što je kao važan segment sporta istaknuo i riječki rukometaš Valter Matošević, jedan od brojnih vrhunskih sportaša koji podupiru ovu manifestaciju.

„Sportske igre mladih potiču djecu na bavljenje sportom koji je važan za zdravlje, ali i razvoj djece u smislu da se kroz sport uče disciplini, važnosti timskog rada, radnoj etici. Svim onim stvarima koji doprinose razvoju njih kao snažnih pojedinaca“, istaknuo je Matošević.

Budući da će Rijeka biti domaćin otvorenja Igara, djeca predstavnici sudionika natjecanja iz Rijeke gradonačelniku Marku Filipoviću predala su baklju Sportskih igara kojom će se na svečanom otvorenju zapaliti plamen Igara.

U petak svečano otvorenje na Korzu

Program svečanog otvorenja koji će 29. travnja započeti u prijepodnevnim satima, uključivat će zabavne programe i kornere za sve posjetitelje te svečani jednosatni program uz izravan televizijski prijenos i koncert, kao i sportska natjecanja koja će se odvijati na Korzu.

Pobjednici natjecanja (grupa do 50 djece i voditelja) sudjelovat će sredinom srpnja na Državnoj završnici u Splitu gdje će braniti boje svoje općine u natjecanjima s djecom iz cijele Hrvatske.

26. Plazma Sportske igre mladih održavaju se pod pokroviteljstvom Međunarodnog Olimpijskog odbora i Europske komisije, UEFA, FIDE, te pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog Sabora.