U Centru tehničke kulture Rijeka u srijedu, 24. travnja, svečano je otvoren Laboratorij znanja, gdje će građani imati priliku učiti o programiranju, 3D modeliranju, maketarstvu i robotici, gdje će moći koristiti 3D printer, CNC stroj za prototipe, mikrokontrolere i razne druge alate pomoću kojih mogu stvarati. Riječ je o prostoru u čije je opremanje i uređenje uloženo gotovo 500.000 kuna.

Prekidač kojim je simbolično lansirana raketa u svemir i svečano otvoren Laboratorij znanja pokrenuo je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel. Prigodno je istaknuo kako je Rijeka najspremniji grad u Hrvatskoj za provedbu digitalizacije društva u čemu Gradu uvelike pomažu udruge poput Centra tehničke kulture Rijeka.

Laboratorij znanja zamišljen je kao mjesto okupljanja svih zainteresiranih članova zajednice koji žele biti u kontaktu s novim tehnologijama, pratiti njihov napredak, razumjeti njihovu svrhu i primjenu u svakodnevnom životu.

Laboratorij znanja započinje s radom 25. travnja te će za građanstvo biti otvoren srijedom, četvrtkom i petkom, od 14 do 16 sati

CTK Rijeka, osim samog prostora, osigurao je stručni kadar, opremu i nastavne programe za provedbu radionica programiranja, robotike, web i grafičkog dizajna, 3D modeliranja, 3D printanja, modeliranja, maketarstva, multimedijske produkcije, računalnih igara, mobilnih aplikacija, korištenja CNC sustava za izradu prototipa, sastavljanja dronova i inovativnih rješenja.

Na svečanom otvaranju prisustvovali su brojni gosti, između ostalog Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, pročelnik Ureda županije Primorsko-goranske županije Goran Petrc, zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović i mnogi drugi.

Laboratorij znanja su svojom donacijom podržali: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Zaklada Hrvatska za djecu, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, INA d.d. i ACI d.d.

Više u prilogu.