Gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjem je kolegiju usvojio Akcijski plan za sprječavanje vandalizma na području grada Rijeke, i to na temelju zaključka Gradskog vijeća iz studenog 2019. godine o potrebi donošenja seta mjera kojim će se pokušati spriječiti vandalsko ponašanje, oštećenja gradske imovine i nagrđivanje grada grafitima.

Akcijski plan sadrži preventivne i represivne mjere, no kako je sankcioniranje počinitelja otežano, naglasak u akcijskom planu je upravo na preventivnim aktivnostima, posebice na provođenju edukacije s ciljem razvijanja svijesti o potrebi čuvanja gradske imovine već od najranije dobi.

Grafitima na pročeljima zgrada se uništava imovina i nagrđuje grad

Grafitima na pročeljima zgrada se uništava imovina i nagrđuje grad

Uništavanje imovine i nagrđivanje grada

Vandalizam i oštećenja gradske imovine, jedan je od učestalijih problema s kojima se susreću mnoge urbane sredine. Neki od primjera vandalizma odnose se na krađu poklopaca šahti, uništavanje klupa, oštećivanje zelenila, fontana i prometnih znakova, vožnja skateboardima po pješačkim zonama, nedozvoljeno plakatiranje ili pak oštećivanje vozila javnog prijevoza i autobusnih čekaonica.

U određenim dijelovima grada Rijeke uočen je porast iscrtavanja grafita. Osim što uništavaju i nagrđuju imovinu te smanjuju njezinu vrijednost, grafiti nepovoljno utječu na atraktivnost grada kao turističke destinacije.

Videonadzor, nova javna rasvjeta, “Gradsko oko”…

U sklopu preventivnih mjera Grad Rijeka će, sukladno mogućnostima proračuna, raditi na pojačavanju javne rasvjete i postavi videonadzora na površinama javne namjene gdje je učestala pojava vandalizma. Odluka o tome na kojim će se lokacijama postaviti nadzorne kamere donijet će se na temelju podataka o počinjenom vandalizmu, koji će se objediniti u posebnu bazu podataka. Podatke o vandalizmu dostavljat će komunalni redari i tajnici mjesnih odbora, koji će pojačano vršiti obilazak i nadzirali pojavu novih grafita i eventualnih oštećenja na urbanoj opremi.

U suzbijaju pojave vandalizma mogu aktivno sudjelovati i građani, na način da sve nedozvoljene aktivnosti prijave na besplatni broj telefona Komunalnog redarstva 0800 51 00 ili putem  posebne rubrike web servisa „Gradsko oko“, koja će uskoro biti predstavljena javnosti.

Grad će organizirati interventno uklanjanje grafita u što kraćem roku od prijave ili uočavanja grafita, odnosno u roku od 24 sata od obavijesti policije o izvršenom očevidu, na gradskoj imovini, javnim površinama ili na zgradama komunalnih i trgovačkih društava te ustanova u vlasništvu Grada. Uklanjanje štetnih posljedica u ostalim slučajevima vandalizma, poput plakatiranja ili oštećenja urbane opreme, izvršit će se sukladno mogućnostima Grada. U slučaju utvrđenja počinitelja vandalskog čina, uklanjanje štetne posljedice izvršit će se o njegovom trošku.

Vandalizam je teško spriječiti jer se obično događa noću

Vandalizam je teško spriječiti jer se obično događa noću

Problem sankcioniranja počinitelja

Također, komunalni redar ovlašten je predložiti izdavanje obveznog prekršajnog naloga te naplatiti novčanu kaznu od 1.000 kuna na mjestu počinjenja prekršaja od počinitelja. Unatoč važećim odredbama, sankcioniranje počinitelja otežano. Naime, za poduzimanje mjera potrebno je da komunalni redar, kao službena osoba, zatekne počinitelja u prekršaju, a većina navedenih onečišćenja događa u kasnim noćnim satima.

Komunalno redarstvo u suradnji s nadležnom Policijskom upravom aktivno radi na rješavanju ove problematike na način da odmah po uočavanju štete prouzročene vandalskim činom, obavještava o tome nadležnu policijsku upravu kako bi poduzeli mjere u svojoj nadležnosti radi otkrivanja počinitelja. Kaznenim zakonom je propisana kazna za vandalizam od šest mjeseci do pet godina.

Uvođenje obveze premazivanja pročelja zaštitnim premazom

Akcijskim planom je predviđeno uvođenje obveze premazivanja zgrada zaštitnim premazom do tri metra visine na zgradama čija se pročelja obnavljaju uz sufinanciranje iz gradskog proračuna.

Također, brošurama, letcima i digitalnim alatima provest će se senzibilizacija javnosti o potrebi sprječavanja pojave vandalizma na području grada Rijeke, postupanju u slučaju uočavanja vandalizma, o načinu i uvjetima sprječavanja vandalizma te sankcioniranju počinitelja. U provođenju građanskog odgoja, posebna će se pažnja usmjeriti na razvijanje međuljudske i građanske ključne kompetencije za cjeloživotno učenje.

(Foto: Ivica Nikolac)

Kalendar događanja

Izložba
 • 24.03. – 31.03.
 • (19:00)

Samostalna izložba Stjepana Pranjkovića „Totemi“ u Galeriji SKC

Izložba alumnija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Stjepana Pranjkovića koja donosi seriju radova na temu rasta i odrastanja...

Detaljnije

Film
 • 26.03.
 • (20:00)

Bruce Lee na velikom platnu Art-kina: obljetnica kultnog filma “U zmajevom gnijezdu”

Jedan od najuspješnijih i najutjecajnijih borilačkih filmova, čiji sjaj i značaj ne jenjava ni pola stoljeća od njegove pojave, prikazuje se u Art-kinu...

Detaljnije

Izložba
 • 30.03. – 28.03.
 • (00:00)

„Nestvarni podaci“ tema 18. izdanja festivala Moje, tvoje, naše

Radove na grupnoj izložbi "Nestvarni podaci", čiji su kustosi ciriško-berlinski umjetnički kolektiv !Mediengruppe Bitnik, predstavit će međunarodno priznati umjetnici i kolektivi...

Detaljnije

Koncert
 • 31.03.
 • (22:00)

Zagrijavanje za Zvečku: Goran Bare i Majke pale fantastičnu vatru u Exportu

Goran Bare i Majke stižu 31. ožujka u Export na Delti gdje će prirediti pravi rock spektakl kakav priliči samo beskompromisnim r'n'r veteranima...

Detaljnije

Koncert
 • 22.04.
 • (23:00)

Vojko V @Impulse festival

Vojko V riječkoj će publici u Pogonu kulture, osim starijih singlova, predstaviti i singlove s iščekivanog predstojećeg albuma “Dvojko”...

Detaljnije

Tribina
 • 22.04.
 • (18:00)

Tribina o glazbenom ukusu mladih “Kako to?”

Gosti tribine su glazbenik Andrija Vujević poznatiji kao Vojko V, radijski voditelj i glazbenik Antonio Livaić te Dunja Matić Benčić s Filozofskog fakulteta u Rijeci...

Detaljnije