Nakon što su u Godini čitanja prvi put nagrađene hrvatske knjižare i antikvarijati, s ciljem podrške knjižarskoj djelatnosti i povećanja vidljivosti knjižara kao glavnih mjesta ne samo kupnje knjiga, već i susreta s čitateljskom publikom, Ministarstvo kulture i medija i ove je godine raspisalo Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2022. godini.

Na svečanoj dodjeli, održanoj u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu Megastore – jednoj od prošlogodišnjih dobitnika, dodijeljeno je jedanaest nagrada.

Na temelju zadanih kriterija stručnog povjerenstva kao i dodijeljenih elektroničkih glasova publike najboljim antikvarijatima proglašeni su Mali neboder iz Rijeke te Brala i Zlatarevo zlato iz Zagreba, najbolje samostalne knjižare na području Hrvatske su Knjižara Val iz Rijeke te Knjižara Dani lipa iz Ivanić Grada, najbolje samostalne knjižare u Zagrebu su Knjižara Pričozemska i Glazbena knjižara Rockmark, najbolje knjižare u okviru knjižarskog lanca na području Hrvatske su knjižara Znanje iz Rijeke, Školska knjiga iz Metkovića te Hoću knjigu – Supernova iz Zadra, dok je najboljom knjižarom u okviru knjižarskog lanca u Zagrebu proglašen Bookshop Znanje.

Uz čestitke dobitnicima kojima je uručila nagrade, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zahvalila je na entuzijazmu svim dionicima knjižnog lanca – od autora i prevoditelja, preko nakladnika knjiga i časopisa te organizatora književnih festivala, manifestacija, nagrada, do knjižnica i knjižara u kojima je susret s čitateljima najintenzivniji. Podsjetila je kako je ova nagrada pokrenuta kao jedan od novih projekata potpore knjizi i čitanju u Godini čitanja te da je njezin glavni cilj povećati vidljivost knjižara, ne samo kao mjesta gdje se prodaju knjige već i kao svojevrsnih kulturnih centara, mjesta susreta čitatelja i ljubitelja knjiga svih generacija, kao i onih koji svijet knjige i čitanja tek otkrivaju.

(Foto: Ministarstvo kulture i medija)