Riječki penzići dobili svoj web portal

Nova web stranica na adresi
http://penzici.rijeka.hr/ izrađena je u Zavodu za informatičku djelatnost
Grada Rijeke, u okviru projekta EGOV4U kojim se, upotrebom
informacijsko-komunikacijske tehnologije, odnosno edukacijom i
povećavanjem dostupnosti Interneta, e-usluga i informatičke opreme,
nastoji smanjiti socijalna isključenost u društvu.  Web stranicu
grafički je oblikovao i razvio Goran Grudić. Uređivanje i
administriranje stranice potpisuju Petar Nikolić i Dajana Bilen iz
Matice umirovljenika Rijeke.

Uz jednostavnu navigaciju, prilikom izrade web stranice, sukladno u svijetu prihvaćenim W3C standardima, posebna je pažnja posvećena omogućavanju pristupačnosti stranica osobama koje imaju poteškoća s vidom i motorikom pokreta. Omogućena je jednostavna promjena veličine teksta preko alatne trake na desnoj strani svake stranice, a korisnici mogu prilagoditi boju i stil prikaza kako bi bez poteškoća mogli pročitati sav sadržaj stranica.

Riječki penzići dobili svoj web portal Osobe s poteškoćama vezanim za motoriku pokreta pri pregledavanu sadržaja koriste specijalne kratice za brže izvršavanje uobičajenih radnji pomoću tipkovnice. Također, odgovarajuća tekstualna zamjena dostupna je i za grafičke elemente koji prenose određeni sadržaj koji nije prisutan drugdje na stranicama u tekstualnom obliku.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 2012. godinu Europskom godinom aktivnog starenja i solidarnosti među generacijama, stoga su svi Zdravi gradovi, kojima pripada i Rijeka, pozvani da posebnu pažnju posvete aktivnostima za starije osobe. Grad Rijeka je Strategiju zdravog starenja u Rijeci na osnovu koje se razvijaju projekti i provode aktivnosti usmjerene ka zdravom, aktivnom i dugom življenju donio još 2009. godine. Projekt EGOV4U za osobe starije dobi jedan je od primjera takvih projekata.
 
U sklopu projekta EGOV4U provodi se edukacija građana koju, među ostalim, čine besplatni informatički tečajevi i posebni tečajevi prilagođeni slijepim osobama. Dio EGOV4U projekta je i izrada web stranice za osobe treće životne dobi, opremanje udruga ciljanih skupina informatičkom opremom te organizacija Digitalnih servisnih centara u klubovima starijih osoba i stvaranje e-Klubova.

Riječki penzići dobili svoj web portal Kako je prigodom predstavljanja nove web stranice naglasio pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Vanja Smokvina, učešće u europskim projektima  posljednjih jedanaest godina dovelo je Rijeku u sam vrh gradova koji na temelju najbolje EU prakse potiču korištenje informacijsko komunikacijske tehnologije u cilju prevladavanja društvenih i gospodarskih poteškoća i isključivosti te smanjivanje nastalog jaza između onih koji imaju i onih koji nemaju pristup Internetu i drugim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.
 
Web stranica za umirovljenike strukturom i navigacijom te sadržajem koji nudi prilagođena je osobama treće životne dobi. Prije nego je objavljena, uspješno je testirana od strane budućih korisnika koji su se pozitivno izrazili o njenom sadržaju.

Zadovoljstvo objavom ove web stranice izrazila je i Ankica Perhat, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke naglasivši činjenicu da gotovo svaki četvrti Riječanin pripada skupini osoba treće životne dobi. “Naša strategija polazi od pretpostavke da problemi koji zaokupljaju starije osobe nisu samo zdravstvene i socijalne naravi, nego i informatičke nepismenosti i nemogućnosti korištenja brojnih informatičkih usluga kojima bi se uvelike poboljšala kvaliteta življenja i smanjio osjećaj isključenosti u društvu”, kazala je Perhat.

Ana Turak, predsjednica Udruge umirovljenika Rijeka je istaknula da je s ciljem integracije starijih ljudi u zajednicu, kroz informatičke tečajeve koje je do sada organizirao Grad Rijeka prošlo preko 2.500 polaznika, a novi tečajevi počinju uskoro. Za očekivati je da će upravo polaznici tečajeva biti, ne samo korisnici već i suradnici na novoj web stranici  budući da je njen koncept temeljen na ideji da starijim osobama u Rijeci pomogne da pravovremeno dobiju točne informacije o mogućnostima koje im se nude u gradu ali i da sugestijama i komentarima, pa čak i prilozima utječu na poboljšanje  njena sadržaja.

Kalendar događanja

Izložba
 • 28.11. – 15.12.
 • (19:00)

“Posve prirodno” Sanje Ipšić Randić i Melite Sorole Staničić u Galeriji Kortil

Izložba radova dvije riječke autorice rezultat je Nagrade galerije Kortil na 75. godišnjoj izložbi članova HDLU-a Rijeka...

Detaljnije

Promocija
 • 30.11.
 • (18:30)

Predstavljanje knjige “Kvarnerski otoci pješice i biciklom” Lare Černicki i Staše Forenbahera

Lara Černicki i Staša Forenbaher predstavljaju svoju novu knjigu namijenjenu hodačima i biciklistima rekreativcima...

Detaljnije

Razgovor
 • 30.11.
 • (18:00)

Razgovor kustosom Markusom Waitschacherom u MMSU-u Rijeka

Razgovor s Markusom Waitschacherom, umjetničkim medijatorom, kustosom i kulturnim antropologom te gostom rezidencije Kamov...

Detaljnije

Festival
 • 02.12.
 • (11:00)

20. i-Fest u HKD-u na Sušaku

Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom koji se održava u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad...

Detaljnije

Izložba
 • 01.12. – 07.12.
 • (12:00)

Izložba fotografija osoba s invaliditetom “Želim raditi!”

Izložba Društva za istraživanje i potporu u sklopu kampanje senzibiliziranja poslodavaca i drugih dionika na mogućnost rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom...

Detaljnije

Okrugli stol
 • 08.12.
 • (13:00)

Položaj mladih u društvenom životu kroz djelovanje tijela savjeta mladih

Europe Direct Rijeka, u suradnji sa Savjetom mladih Grada Rijeke, organizira okrugli stol pod nazivom Položaj mladih u društvenom životu kroz djelovanje tijela savjeta mladih...

Detaljnije