U Dječjoj kući održana je prezentacija Građanskog odgoja i obrazovanja za predstavnike Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje.

Građanski odgoj i obrazovanje je izvannastavna aktivnost koju je Grad Rijeka još 2016. godine ponudio kao dodatni sadržaj u osnovnim školama kojima je osnivač, a sve kako bi promicao nenasilje, solidarnost, prihvaćanje različitosti i poštovanje ljudskih prava te s ciljem razumijevanja života u građanskom društvu.

Prezentaciji su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj te Ivana Orešković, ravnateljica Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje.

„Bitna poruka koju želimo poslati iz Rijeke je da smo mi otvoreni grad i da naš model Građanskog odgoja i obrazovanja nudimo svim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj. Naši udžbenici i pripreme mogu se besplatno preuzeti, a naši ljudi su spremni podijeliti svoja znanja“, kazala je zamjenica gradonačelnika Krpan.

Naime, Grad Rijeka svima koji to žele omogućava besplatno preuzimanje svog modela građanskog odgoja pa ga je tako do sada preuzelo devet gradova i tri županije i uvelo ga u svoje škole, kao što je to napravila i jedna škola samostalno. Za svoj projekt Grad Rijeka je dobio brojne nagrade u Hrvatskoj, a u 2018. godini, u dijelu analize koji se bavi Hrvatskom, Europska komisija posebno je istaknula riječki model građanskog odgoja i obrazovanja u objavljenoj analizi politika obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u zemljama članicama EU.

Prezentacija riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja

Školski nadstrandard u kojem riječki mališani uživaju

Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je na sustavan i promišljen način omogućio svojim učenicima kvalitetno građansko obrazovanje. Pročelnica Sušanj naglasila je kako je u Hrvatskoj građanski odgoj i obrazovanje postojao najprije kao Projekt građanin, a potom se polako počeo implementirati kao predmetna nastava.

„No, nama se činilo da to nije optimalan put i da time ne postižemo sve ciljeve. Ponosni smo na naš Građanski odgoj, naša djeca u tome uživaju i nadam se da ćete i vi prepoznati njegove vrijednosti i da ćemo zajedno biti podrška u daljnjem osnaživanju naše i vaše djece“, poručila je gostima pročelnica Sušanj, istaknuvši kako je uz Građanski odgoj i obrazovanje Grad Rijeka učenicima škola čiji je osnivač ponudio i čitav niz drugih programa koji predstavljaju školski nadstandard odnosno nadilaze redovni školski program.

Voditeljica projekta Građanskog odgoja i obrazovanja u Odjelu za odgoj i školstvo Grada Rijeke Lana Golob potom je predstavila korake koje je Grad Rijeka poduzeo prilikom uvođenja ove izvanastavne aktivnosti u svoj osnovne škole. Mr. sc. Orjana Marušić Štimac, psihologinja iz OŠ Nikola Tesla prikazala je pak kako nastava Građanskog odgoja i obrazovanja izgleda u praksi.

Građanski odgoj kao način osposobljavanja učenika za sve izazove života

Ravnateljica Orešković zahvalila se Gradu Rijeci na prezentaciji i prenošenju vrijednih iskustava za njihov daljnji rad.

„Ni u našem gradu, niti u županiji još nije uveden građanski odgoj i obrazovanje, premda se moji kolege svojim svakodnevnim radom trude prenijeti te vrijednosti građanskog odgoja i obrazovanja na naše učenike, našu djecu, kako bi ih osnažili da danas sutra budu aktivni sudionici svojih lokalnih zajednica i bili osposobljeni za sve one izazove života koji su ispred njih”, kazala je ravnateljica.

Uz ravnateljicu Orešković, prezentaciji je prisustvovalo još 16 djelatnika srednje škole iz Grubišnog Polja, koji su ujedno obišli Dječju kuću u sklopu kompleksa Benčić, jedinstven objekt u Hrvatskoj posebno osmišljen za djecu.

Prezentacija riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja

Grad Rijeka uložio do sada je u implementaciju GOO-a i popratne aktivnosti uložio ukupno 1.795.149,83 kune za edukacije učitelja, izradu i tisak materijala za učenike i učitelje, promotivne materijale, istraživanje uspješnosti programa i provedbe i sl. te za honorare učitelja provoditelja GOO-a. Grad Rijeka godišnje izdvoji cca 400.000 kuna, pretežito za honorare učitelja provoditelja u uključenim riječkim školama.

Na jesen 2020. godine, u petoj školskoj godini provedbe programa, Rijeka je otišla i korak dalje pa je izradila i web stranicu na kojoj se nalaze sve nastavne teme iz oba tiskana priručnika za učenike, ali i niz drugih informacija o Građanskom odgoju i obrazovanju, kao i primjeri rada iz same prakse u školama.

Grad Rijeka uložio do sada je u implementaciju GOO-a i popratne aktivnosti uložio ukupno 1.795.149,83 kune za edukacije učitelja, izradu i tisak materijala za učenike i učitelje, promotivne materijale, istraživanje uspješnosti programa i provedbe i sl. te za honorare učitelja provoditelja GOO-a.