U vrijeme pandemije koronavirusa postali smo svjesni koliko je značajno medicinsko osoblje i njihova pravovremena zaštita od ove bolesti. To nije bilo potrebno dodatno pojašnjavati riječkom liječniku Ivoru Koviću, koji se nakon sedam godina rada u Londonu za vrijeme pandemije vratio u Hrvatsku. Po povratku je, u suradnji sa svojim kolegama, izradio web stranicu pandemija.info, na kojoj se svakodnevno objavljuju tekstovi na temu virusa.

Međutim, tada se u Italiji pojavila inovativna maska koja je oboljelim pacijentima služila kao ventilator u pomoći za disanje, te su Ković i njegov tim shvatili kako to mogu prilagoditi i pretvoriti u masku koja služi zaštiti medicinskog osoblja u javnom zdravstvu.

CroResp uređaj na medicinskom osoblju

Spajajući masku za ronjenje koja prekriva cijelo lice, adapter koji se printa u 3D printeru i anastezijski filter napravili su respirator kojeg se može brzo složiti i ne košta mnogo. Ovaj su uređaj nazvali CroResp i pomoću crowdfunding kampanje pokrenuli proizvodnju s ciljem da respiratori budu u potpunosti besplatni za sve zdravstvene djelatnike koji su svakodnevno u direktnom i najbližem kontaktu sa zaraženim pacijentima.

 

Do sada je od strane medicinara iz svih dijelova Hrvatske naručeno više od 1000 CroResp uređaja te donacijama prikupljeno oko 83 % posto potrebnih sredstava. Kampanja se nastavlja, a svi koji žele sudjelovati u donatorskoj akciji i pomoći zdravstvenom osoblju u borbi s koronavirusom, mogu to učiniti ovdje.

Važno je napomenuti da cijeli tim radi volonterski i da sav skupljeni novac odlazi u nabavu potrebnih dijelova i sastavljanje maski.

Više informacija o projektu, ali i pandemiji koronavirusa dostupni su na portalu pandemija.info, a u videu pogledajte intervju s dr. Kovićem u kojem detaljnije priča o projektu i masci, te objašnjava razliku između standardne opreme i CroResp respiratora.