Zvuk antonjskog roga će 17. siječnja označiti početak Riječkog karnevala, koji će se ove godine, poštujući epidemiološke mjere, održati u skraćenom obliku.

Meštar Toni pozvao je sve karnevaliste nesalomljiva duha da budu veseli, ali i dalje odgovorni prema svom i tuđem zdravlju.
„Na Antonju po tradiciji dižemo Pusta, karnevalske zastave i maškare preuzimaju vlast. Na žalost, zbog poznatih razloga 2021. godina, epidemiološke situacije Covid-a i stradalih u potresu, bit će sve puno skromnije i bez publike kako je to inače uobičajeno. Da se ‘užanca ne zatare’ odradit ćemo one manifestacije koje je moguće pa tako i našu tradicionalnu karnevalsku povorku bez okupljanja ljudi i većih druženja, jer grad Karnevala to i zaslužuje“, poručio je Meštar Toni.

30. Riječki karneval

Riječki karneval u znaku “novog normalnog”

Dok je protekle godine pandemija koronavirusa zaobišla Riječki karneval i dopustila da se  Međunarodnom karnevalskom povorkom na poseban način obilježi titula Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine, u 2021. godini će se ipak održati značajno manje događaja.

„Činjenica je da ovo ‘novo normalno’ u kojem živimo već gotovo punih godinu dana stalno od nas traži odricanje. Niti naš Riječki karneval nije ostao pošteđen. Znam da nam to svima teško pada, ali za sada je još uvijek najvažnije pridržavati se epidemioloških mjera, čuvati i druge i sebe. Ne znam hoće li se do sredine veljače epidemija smiriti u dovoljnoj mjeri kako bi tri karnevalske grupe, s kojima je prije 38 godina sve i počelo, napravile đir po Korzu. No, bez obzira na to, znam da će sve maškare i zvončari, makar i socijalno distancirani,  potjerati ne samo zimu nego i sve loše što nam je prošla godina donijela“, poručio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Međunarodna karnevalska povorka

Međunarodna karnevalska povorka

Međunarodna povorka u simboličnom obliku, ove godine bez Dječje povorke

S obzirom na važeće epidemiološke mjere ove godine 25. kraljici Riječkog karnevala 2020. Dori Pilepić, predstavnici Karnevalske udruge “Siti i pijani” iz Rijeke, produžit će se mandat i proglasiti je 26. kraljicom Riječkog karnevala 2021.godine! U obnašanju dužnosti pomagat će joj prva pratilja Sanja Pešćica predstavnica Pusnog odbora Spinčići iz Kastva i druga pratilja Sara Puž iz Karnevalske udruge „Zijat, sost, tancat i pit“ iz Matulji.

Službenom primopredajom ključa Grada i simbolično će biti obilježen i započeti karnevalsko peto godišnje doba, najdražeg riječkog karnevalskog kaosa.

Na inicijativu i u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, a u znak sjećanja na pokojnog Veljka Vrzića, 2. veljače će se upriličiti akcija dobrovoljnog davanja krvi, čime će opet biti potvrđena humana strana Riječkog karnevala.

Iz sigurnosnih razloga neće biti održana 25. po redu Dječja karnevalska povorka, dok će se 38. međunarodna karnevalska povorka Riječkog karnevala 2021. održat će se simbolično posljednje nedjelje karnevalskog perioda – 14. veljače. Kao i davne 1982. godine, karnevalska povorka će se održati uz sudjelovanje tri karnevalske grupe te određenog broja karnevalista ukoliko bude moguće sukladno epidemiološkim mjerama.

Po završetku povorke na riječkoj Rivi jedinstvenim paljenjem pusta na moru, bit će označen  kraj „petog godišnjeg doba“ u gradu Rijeci. Očekuje se da će, kao i uvijek do sada, gradonačelnik ponovo preuzeti ključeve Grada.