Silvia Golja, Dario Jurjević, Emil Mandarić i Jadranka Lacković novi su članovi riječke podružnice Hrvatskog društva likovnih umjetnika koji su svoje radove predstavili na skupnoj izložbi u Galeriji „Juraj Klović“.

HDLU Rijeka svake godine prima nove umjetnike u svoje članstvo. U 2019. zamolbu za prijem u članstvo predalo je 11 kandidata. Komisija koja je razmatrala pristigle zamolbe sastojala se od vrsnih riječkih umjetnika, članova Umjetničkog savjeta: Silvije Đolonga, Dražena Filipovića Pegle i Borislava Božića, kao i od povjesničara umjetnosti, posebno angažiranih za tu svrhu: Katerine Jovanović te Marije Lazanje Dušević.

Silvia Golja, Emil Mandarić i Jadranka Lacković

O autorima

Silvia Golja, rođena 1993. u Puli. Magistrirala 2018. na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Eksperimentira u slikarstvu tražeći balans između apstrakcije i figuracije u procesu stvaranja. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi te surađivala na nekoliko projekata od kojih se mogu istaknuti međunarodni projekt Sketchbook Station, Projekt XII x II 2020. te samostalna izložba Introspekcija. Bavi se slikarstvom, ilustracijom i fotografijom.

Dario Jurjević, rođen 1960. u Rijeci. gdje završava Građevinsku tehničku školu. Fotografijom se  ozbiljnije počinje baviti 1996. Do sada je priredio četiri samostalne izložbe te sudjelovao na preko 40 skupnih izložbi. Bavi se i analognom fotografijom. Član je Foto kluba Rijeka.

Emil Mandarić, rođen 1965. u Slavonskom Brodu. Kao industrijski tehnolog radio je u INA-i 26 godina, 2004. godine proglašen je slijepom osobom, a invalidsku mirovinu odlazi 2011. godine. Od 2014. predsjednik je Udruge slijepih Primorsko-goranske županije, u kojoj već deset godina sudjeluje u radu Kreativne radionice. Kiparstvom se aktivno bavi od 2013. Izlaže na skupnim izložbama, a prvu samostalnu izložbu pod nazivom Taktilna umjetnost održao je 2019. u Galeriji Paulić, u Bakru.

Jadranka Lacković, rođena 1986. u Rijeci. Završila industrijski dizajn u Školi za primijenjenu umjetnosti i dizajn. Diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i stažirala u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Nakon toga pokreće brend ojoMAGico unutar kojeg djeluje na polju primijenjenog slikarstva (nakit, murali i ilustracije). Suosnivačica je i voditeljica kreativnog ateliera Artmašina. Uz slikarstvo, bavi se i fotografijom (analognom), a radovi su joj objavljivani u brojnim časopisima. Zajedno s riječkim umjetnikom Vladimirom Tomićem početkom veljače oslikala je pročelje zgrade IVEX-a velikim muralom pod imenom “Poznato mjesto/ A Familiar Place”, u sklopu programskog pravca “Slatko i slano” Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.