Nakon povratničkog singla ‘Deset’, riječka grupa Grad nastavlja novim materijalima i predstavlja ‘Sjever’.

Drugi u nizu crno-bijelih spotova u režiji darovite riječke suradnice Grada Stephany Stefan, prati pjesmu čiji tekst potpisuje Dean Škaljac, glazbu zajednički cijeli bend, a za produkciju je i ovaj put zaslužan Matej Zec, u čijem studiju GIS bend snima nove materijale.

Grad by Petar Kurschner Jr15

Grad / Photo by Petar Kurschner Jr

‘Sjever’ govori o migracijama, tj. migrantima u prvom licu i nema pretenzije ulaziti u uzroke migracija ni nuditi ikakva rješenja. Radi se o skupu emocija i sličica tog nesretnog i očajničkog putovanja.

Nastavak suradnje sa Stephany ovaj put ih je u jednu proljetnu zoru odveo do okolice Baške na otoku Krku.

“Hodanjem smo simbolično ukazali na čudne igre sudbine i činjenici da ništa u životu ne treba uzimati zdravo za gotovo.” – kaže Dean Škaljac o njihovom malom putovanju do brda Ljubomer gdje je locirana trajna instalacija čileanskog arhitekta hrvatskih korijena Smiljana Radića “Kapi”. Riječ je o instalaciji nastaloj u sklopu Longomare Art programa Rijeke 2020 – EPK i sastoji se od dvije kugle od punog stakla locirane uz ogromne suhozide na veličanstvenom predjelu. Izuzetnu okolinu i odlične kadrove kamerom je zabilježio Goran Pleić (RiPLEI).

Ova godina je za Grad dobro počela pa ekipa najavljuje dvostruki CD box-set “best of & band on” u izdanju Dallas Recordsa kojeg će premijerno predstaviti i koji će se moći kupiti ove subote (19.6.) na riječkom koncertu Music ON!.

Bogata i masivna kompilacija sadrži 37 pjesama, neke i neobjavljene, a prati razvoj benda od najranije, demo faze pa sve do danas. Njihovi najbolji radovi na jednom mjestu, fanovima su dragi podsjetnik na izniman rad ove važne glazbene karike riječke rock scene, a svima ostalima fantastičan primjer glazbe čiji je utjecaj i danas neizbrisiv. Dizajn ovog posebnog izdanja djelo je Mladena Stipanovića Stipe (studio smart69) respektabilnog riječkog umjetnika čija su vizualna rješenja obilježila riječku rock scenu.

(Foto: press Dallas Records, Mladen Stipanović i Petar Kurschner)