Novim singlom ‘Deset’, prvim izdanjem nakon 12 godina diskografske pauze, legendarna riječka rock grupa Grad, vraća se na domaću glazbenu scenu, javlja Dallas Records.

Cijela priča započela je kada su svoju 35. godišnjicu prošle godine obilježili velikim slavljeničkim koncertom na zatvaranju dobro poznate, dugogodišnje kvartovske manifestacije Riječka zvečka. Odličnom svirkom, nabijenom prštećom energijom, publiku su vratili u vrijeme kad je Rijeka s punim ponosom nosila i disala rock.

Potaknuti ovim uspješnim nastupom, početkom ove godine bend je ušao u GIS studio i s producentom Matejom Zecom snimio nekoliko potpuno novih pjesama. Način rada u studiju nije im promijenio i sve je, kao i ranije, snimljeno uživo! Upravo s tih sessiona izdvojena je pjesma ‘Deset’ kao novi comeback singl riječkih rockera.

‘Deset’ nosi sve prepoznatljive karakteristike Grada – sjajnu vokalnu interpretaciju Deana Škaljca, moćnu gitarsku ‘vožnju’ Orijena Modrušana i Igora Stevanovića Stiva, te snažnu i uigranu podršku nove ritam sekcije koju čine basista Sergej Hofman (Turisti) i Branko Kovačić (Jonathan) na bubnjevima.

Svoju dugu karijeru Grad je započeo 1985. te se vrlo brzo etablirao kao jedan od najboljih novih bendova rock scene bivše države. Te su godine na pozornice diljem bivše države stigli i Let 3, Fit, Ogledala, Cacadou Look, a upravo je Grad istican kao perjanica tadašnje scene.

Objavljivanje debi albuma “Ljudi” (1991., Nema Problema), Novi list je proglasio “jednim od najvažnijih događaja u povijesti riječke scene”, a na njemu su najbolje pjesme iz dotadašnjeg opusa Grada, kao što su ‘Vodi me’, ‘Zid’ i klasik ‘Ima li nešto’.

Njihova glazba bila je energični novovalski rock, ali s puno melodioznosti, usporediva na primjer s prvom fazom grupe U2, a među hitovima koji su i dan danas prepoznati kao neka od najvažnijih djela riječke (ali i puno šire) scene su ‘Riječi’, ‘Eni’, ‘Nebo’ i ‘America’.

Kako navodi Dallas Records, Grad je bio jedna od važnih glazbenih karika na riječkoj rock sceni  čiji je utjecaj i danas neizbrisiv. To najbolje opisuje jedna od njihovih definicija: “Grad nije bend, Grad je dijagnoza”. „Novim singlom spremni su za novu etapu karijere, te kao i svi, s nestrpljenjem čekaju prvu priliku da ovu I druge nove pjesme predstave uživo pred publikom“, zaključuje se.

(Grad / Foto: Stephany Stefan, Dallas Records)