Najavljeni riječki gastro dani posvećeni srdeli i trešnjama

Po završetku tjedna posvećenog srdeli započet će „Dani
trešanja“ koji će trajati do 16. lipnja, a povodom Dan grada Rijeke i blagdana
sv. Vida uključit će i veliku Gastrofeštu u petak, 14. lipnja kada će se od 10:30
sati na Trgu 128. brigade HV-a i Trgu Republike Hrvatske dijeliti mornarski
brudet i štrudla s trešnjama.

Nadolazeće dane, koji se zbivaju u organizaciji Turističke
zajednice grada Rijeke, u Centru autohtonih proizvoda „Primorsko-goranska
kašetica“ najavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, voditeljica razvoja
proizvoda TZGR Ines Boban – Štiglić, koordinatorica programa Ri gastro Sanja
Krmpotić te voditelj Gastro HUB-a Damjan Miletić, doktor Zavoda za hematologiju
u KBC-u Rijeka i predavač na Ri gastru Toni Valković i kuhar Primorske konobe Nenad
Stojanović.

Najavljeni riječki gastro dani posvećeni srdeli i trešnjamaOkupljeni su istaknuli važnost gastro ponude koja služi kao
dodatan motiv turistima da posjete naš grad, ali i podsjetnik lokalnom stanovništvu
na važnu zdravstvenu i povijesno-kulturnu značajku srdele za primorski kraj, s obzirom
na istraživanja koja pokazuju kako je u Hrvatskoj potrošnja ribe po glavi
stanovnika manja u odnosu na susjedne zemlje.

Također, najavljeno je da će riječki restorani, uz uključivanje
u program RI gastra, sudjelovati i u humanitarnoj akciji „Moje mjesto pod
suncem“,
nagrađivanom volonterskom programu koji provodi Centar za kulturu
dijaloga s ciljem socijalne inkluzije djece u riziku od siromaštva.

Popratna događanja dvotjednog gastro programa uključuju edukacije,
kao što su radionica sljubljivanja srdele i vina pod vodstvom Damjana Miletića,
koja će se održati u utorak, 4. lipnja u prostorijama Visoke poslovne škole PAR
u 11 sati te stručna predavanja za zdraviji život o mediteranskoj prehrani i
namirnicama kao što su plava riba, maslinovo ulje, pomidori, češnjak, palenta, vino
u Gradskoj vijećnici grada Rijeke u utorak, 11. lipnja od 18 do 20 sati. Predavanja
će održati prof.dr.sc. Toni Valković, dr.med. te prof.dr.sc. Alen Ružić,
dr.med. sa Zavoda za kardiovaskularne bolesti u KBC-u Rijeka.

Događaji su besplatni za javnost.Najavljeni riječki gastro dani posvećeni srdeli i trešnjama

Ri gastro zbiva se pod sloganom „Mediteranskom prehranom do
dugovječnosti!“, s obzirom na njenu prepoznatljivost kao dijela način života
koji njeguje zdravlje i dug život, čemu svjedoči i njeno svrstavanje na
UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Više informacija o nadolazećim manifestacijama, uključujući
popis ugostiteljskih objekata koji u njima sudjeluju, dostupno je na web
stranici Turističke zajednice grada Rijeke
.