Riječ je o izložbi koja je u organizaciji HDLU-a Rijeka bila postavljena u Galeriji “Juraj Klović” 2021., te Blok Galeriji u Beogradu 2022. godine.

Na fotografijama ove serije od 24 crno-bijelih fotografija većih dimenzija, nastalih 2019. godine, nema lica. Samo svijet crnila i tjeskobe. Ideja za projekt je krenula od knjige Ljudmile Ulickaje kroz koju se provlači tema odsutnosti osobe koja se gubi i izmišlja neki svoj, drugi svijet. Kako autor u tekstu kataloga kaže „Zrcalo ionako ne prikazuje ništa. Kroz okno prozora hladnoća ne dopire do kostiju. Govorimo li jedno drugom ono što osjećamo? U imaginarni okvir stišće se kompozicija. Zgušnjava ono „ja“ i pretvara u ono nesigurno „ona“, svojevrsnu „fugu“ – bijeg od stvarnosti u neku drugu, možda jasniju stvarnost. Fuga kažu, nosi odraze svih imitacija svijeta oko nas. Da li i onog što nosimo u sebi? Dileme se poput čavala oštro zabijaju u meko tkivo razmišljanja. Je li bijeg rasplinuta vizija mogućeg? Kako opstati bez uranjanja u potpuni košmar?  Blijedi li sjećanje na vlastiti monolog? Tko je taj koji ponavlja: „meneovdjenema“, meneovdjenema“. „meneovdjenema“.“

Fotografije je odabrao kustos-umjetnik Slaven Tolj, s kojim je autor usko surađivao i na tekstu popratnog kataloga izložbe.

Katalog izložbe dostupan je na poveznici: https://www.mojarijeka.hr/wp-content/uploads/2022/09/Katalog-Metamorfoza-Ivica-Nikolac.pdf

Izložbu organizira Savez Crnogoraca Hrvatske i Zajednica Crnogoraca PGŽ Rijeka.

Ivica Nikolac Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim salonima fotografije te za promicanje fotografije. Autor je i koautor brojnih izložbi, voditelj tečajeva i radionica fotografije, predavač i esejist. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Rijeka od 1997., HDLU Istre od 2021. te ULUPUH Zagreb, od 2021.

Kalendar događanja