Nagradu “Tošo Dabac” Umjetnički savjet Fotokluba Zagreb dodjeljuje jednom godišnje, i to dvojici autora (jednom članu FK-a Zagreb i jednom istaknutom fotografskom stvaraocu izvan kluba) za postignuća u fotografskoj umjetnosti te se može dobiti samo jedanput u životu. Osim Tomulića, nagradu je ove godine kao član FK-a Zagreb dobio i Vladimir Šimunić.

“Ostao sam u pozitivnom šoku kada su mi javili da sam dobitnik nagrade “Tošo Dabac” za 2023. Iskreno, potajno sam se nadao da bih možda jednom mogao dobiti ovu nagradu, ali za neko vrijeme, možda za 10 godina. Ni u snu je nisam očekivao ovako rano, jer ima još fotografskog puta ispred mene.  Izuzetno sam počašćen ovom nagradom i smatram je krunom svog dosadašnjeg rada”, rekao je Tomulić, uz zahvale Umjetničkom savjetu FK-a Zagreb što je prepoznao i valorizirao njegov dvadesetogodišnji rad i rezultate na polju umjetničke fotografije.

Svečano uručenje nagrada “Tošo Dabac” bit će održano u Zagrebu u utorak 2. travnja 2024. u 19:30 sati u Galeriji Fotokluba Zagreb (Ilica 29) kada će biti i otvorene samostalne izložbe dvojice nagrađenih autora.

Fotoklub Zagreb je još 1975. godine ustanovio ovu nagradu kao trajni spomen na Tošu Dabca, doajena hrvatske fotografije i od tada ova se nagrada kontinuirano dodjeljuje kao jedina hrvatska strukovna nagrada na području fotografije te je vrlo cijenjena među samim fotografima.

Tošo Dabac (1907. – 1970.) bio je svjetski priznat fotograf, jedan od glavnih predstavnika Zagrebačke škole fotografije i nositelj socijalnog smjera u fotografiji.

Nagrada "Tošo Dabac"

Nagrada “Tošo Dabac”

Biografija

Aleksandar Tomulić rođen je 1967. godine u Rijeci. Diplomirao je strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci 1991. Živi i radi u Rijeci. Sustavno se bavi fotografijom od početka 2004. godine, a druženje s fotografijom traje od djetinjstva.

Fotografijom je fasciniran zbog te magije neponovljivog zamrznutog trenutka te s osjećajem za svjetlo, kompoziciju i trenutak, u svom radu preferira uličnu fotografiju i primorske motive, a voli i eksperimentiranje s apstraktnim motivima.

Od 2009. godine član je FIAP-a, primljen je 2010. godine u članstvo HDLU Rijeka, a iste godine dobio je zvanje Artist FIAP (AFIAP), dok 2012. godine dobiva visoko zvanje Excellence FIAP (EFIAP). Aktivni je član Fotokluba Color (Rijeka), Fotokluba Pag i Fotokluba Objektiv (Kragujevac).

Izlagao na 16 samostalnih izložbi te na preko 610 skupnih izložbi i dobio preko 470 nagrada i priznanja, a posebno treba izdvojiti 66 zlatnih medalja na FIAP i PSA salonima u Indiji, Nizozemskoj, Portugalu, Ugandi, Guatemali, Bugarskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj.

Dobio je niz značajnih priznanja za svoj rad, godišnju nagradu Grada Rijeke 2019. godine, godišnju nagradu HZTK za 2019., godišnje nagrade Hrvatskog fotosaveza za 2009. i 2010. te nagrade “Apoksiomen” za unapređenje kvalitete kulturnog stvaralaštva u Primorsko-goranskoj županiji za 2009., 2010., 2011., 2015., 2016., 2017., 2018., 2019. i 2020. godinu. Dvanaest puta je uvršten u nacionalnu selekciju Hrvatskog fotosaveza na FIAP Biennalima te dva puta u recentni prikaz Hrvatske fotografije na izložbama Hrvatskog fotosaveza.

Fotografije mu se nalaze u zbirkama Međunarodnog muzeja fotografije u Cerdanyola del Valles (Španjolska) i Muzeja grada Rijeke (Hrvatska).

Bio je selektor i član žirija oko 35 fotografskih FIAP i PSA salona i natječaja.

Fotografije su mu objavljivane u knjigama, na naslovnicama knjiga i kataloga te u fotografskim časopisima i na kalendarima.

Od početka 2013. godine radi i kao fotografski instruktor i održava fotografske tečajeve i radionice, a od proljeća 2015. godine prihvaćen je kao mentor iz područja fotografije u STARTUP Inkubatoru Rijeka.

Kalendar događanja

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 29.07.
 • (21:00)

Ljeto na Gradini: Tonči Huljić i Madre Badessa

"Tonči & Madre Badessa" autorski je projekt u kojem se Tonči Huljić pojavljuje u ulozi skladatelja, aranžera i pjevača....

Detaljnije

Književni susret
 • 31.07.
 • (10:00)

Knjiga na jutarnjim mjestima: Marina Vujčić & Sigurna kuća

Ljetna priča iz Benčića donosi jutarnji razgovor s autoricom Marinom Vujčić koja pripovijeda o nasiljima o kojima se ne piše u novinama, o ženama koje pate i ne nalaze izlaz...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije

Druženje
 • 02.08.
 • (20:00)

Superteam Balkan IT Superquiz dolazi u Rijeku

Označite svoje kalendare za 2. kolovoza 2024. jer će se ovaj događaj u Rijeci održati u prostorijama na studentskom kampusu u kafiću Akvarij, smještenog u ulici Radmile Matejčić 5. Prema najavama okupljanja se očekuju već u 19 sat...

Detaljnije