U sklopu projekta Rijeka 2020 – EPK, programa Lungomare Art, ovog se petka u 12.20 sati na riječkoj ribarnici otvara instalacija češkog umjetnika Pavela Mrkusa. 

Riječ je o digitalnim slikama i zvučnoj kompoziciji koji se, poput valova mora, prelijevaju iznad glasova prodavača i kupaca.

Sastavni dio programa otvorenja čini nastup vokalnog sastava Rivers, a posjetitelji se pozivaju da program prate iz donjeg, prodajnog dijela Ribarnice odakle se najbolje vidi audiovizualna instalacija kao i nastup Riversica. U sklopu polusatnog programa otvorenja riječke će Riversice na Ribarnici izvesti set živih, moćnih, ‘’uplifting’’ klasika koji će riječku katedralu ribe još jednom pretvoriti u posebno atraktivnu izvedbenu lokaciju.

Zgrada riječke ribarnice, uz dva okolna paviljona na tržnici, svojevrsni je simbol grada. No, prije svega, to je mjesto svakodnevice na kojemu se isprepleću osobne priče i lokalna zajednica, stoljećima povezana s morem.

Umjetnik Pavel Mrkus instalacijom Meštri svoj je interes usmjerio podno visokoga svoda riječke ribarnice, na unutarnje balkone zgrade na kojima je i postavljena ova instalacija. Sastoji se od projicirane digitalne slike i zvučne kompozicije te oblikuje priču koja se prelijeva iznad prodavačica i kupaca. Njihovi glasovi, izvikivanja ponude i rasprave o najboljem izboru te pozdravi susjeda izdižu se i sljubljuju s autorovom kompozicijom.

Financijski je postavljanje ove instalacije podržalo Sveučlište Jan Evangelista Purkyně University in Ústí nad Labem, tehničku podršku pružili su AV MEDIA a.s., a intervenciju u prostoru omogućio je  Rijeka Plus.

U pripremi projekta pomogli su Darinka Uzelac i Dražen Fabijanić koji rade u ribarnici, a posebne zahvale putuju posadi ribarskog broda DIMI (Kristianu i Stjepanu Žužiću) – video instalacija snimana je na njihovom brodu.

 

Svi posjetitelji koji će pratiti program otvorenja mole se da poštuju mjere opreza i zaštite od korona virusa što podrazumijeva održavanje fizičkog razmaka, dezinfekciju ruku i preporuku nošenja zaštitnih maski.

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije