U sklopu projekta Rijeka 2020 – EPK, programa Lungomare Art, ovog se petka u 12.20 sati na riječkoj ribarnici otvara instalacija češkog umjetnika Pavela Mrkusa. 

Riječ je o digitalnim slikama i zvučnoj kompoziciji koji se, poput valova mora, prelijevaju iznad glasova prodavača i kupaca.

Sastavni dio programa otvorenja čini nastup vokalnog sastava Rivers, a posjetitelji se pozivaju da program prate iz donjeg, prodajnog dijela Ribarnice odakle se najbolje vidi audiovizualna instalacija kao i nastup Riversica. U sklopu polusatnog programa otvorenja riječke će Riversice na Ribarnici izvesti set živih, moćnih, ‘’uplifting’’ klasika koji će riječku katedralu ribe još jednom pretvoriti u posebno atraktivnu izvedbenu lokaciju.

Zgrada riječke ribarnice, uz dva okolna paviljona na tržnici, svojevrsni je simbol grada. No, prije svega, to je mjesto svakodnevice na kojemu se isprepleću osobne priče i lokalna zajednica, stoljećima povezana s morem.

Umjetnik Pavel Mrkus instalacijom Meštri svoj je interes usmjerio podno visokoga svoda riječke ribarnice, na unutarnje balkone zgrade na kojima je i postavljena ova instalacija. Sastoji se od projicirane digitalne slike i zvučne kompozicije te oblikuje priču koja se prelijeva iznad prodavačica i kupaca. Njihovi glasovi, izvikivanja ponude i rasprave o najboljem izboru te pozdravi susjeda izdižu se i sljubljuju s autorovom kompozicijom.

Financijski je postavljanje ove instalacije podržalo Sveučlište Jan Evangelista Purkyně University in Ústí nad Labem, tehničku podršku pružili su AV MEDIA a.s., a intervenciju u prostoru omogućio je  Rijeka Plus.

U pripremi projekta pomogli su Darinka Uzelac i Dražen Fabijanić koji rade u ribarnici, a posebne zahvale putuju posadi ribarskog broda DIMI (Kristianu i Stjepanu Žužiću) – video instalacija snimana je na njihovom brodu.

 

Svi posjetitelji koji će pratiti program otvorenja mole se da poštuju mjere opreza i zaštite od korona virusa što podrazumijeva održavanje fizičkog razmaka, dezinfekciju ruku i preporuku nošenja zaštitnih maski.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije