U petak su na mulu u Voloskompredstavljene dvije umjetničke instalacije – “1857” Jiřía Kovande i „Lautus“ Nike Laginje nastale u sklopu programskoga pravca Lungomare Art Rijeke 2020-Europske prijestolnice kulture.  

Volosko bogatije za dvije umjetničke instalacije

Dvije umjetničke instalacije nastale su suradnjom dvoje umjetnika i tematiziraju ekologiju i svojevrsni su dijalog između prirode, mora i ljudi koji žive na obali.

Nika Laginja svoju je podmorsku skulpturu predstavila uz pomoć ronilaca koji su, opremljeni posebnom tehnologijom (Kirby Morgan Two Way Communication), zaronili do skulpture, a njihovu šetnju pod morem svi prisutni na kopnu pratili su na velikom ekranu. 

Kamena bista autora Jiřía Kovande postavljena na početku šetnice uz more u Voloskom, nadahnuta je vološćanskom prirodom i poviješću, točnije simbolom čistog mora Jadranskim bračićem te istaknutim hrvatskim znanstvenikom Andrijom Mohorovičićem koji je 1857.godine rođen u Voloskom. Kovanda se nadovezuje na rad Nike Laginje koja je svoju instalaciju postavila ispod mora kao trajni doprinos obnavljanju bioraznolikosti  podmorja.