U zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević u petak, 7. rujna, otvara se izložba sarajevskog fotografa Ivana Hrkaša “Trojka” proizašla iz autorovog istraživačkog projekta u sklopu kojeg se bavi impresijama i narativnim okvirima poznate riječke plaže na Pećinama – Trojke (nekadašnja Dvojka).

Autor je zainteresiran za “izolirane prostore” u današnjici, lišene intenziteta i tenzija koje nameću globalizacija i razvoj tehnologije, prostore koji se uspostavljaju kao svojevrsne oaze mira.

Hrkaš je na riječkoj plaži broj 3 proveo 45 dana, voajeristički je promatrao zaštićen prostor u kojem akteri, mještani, slučajni prolaznici te turisti koegzistiraju u često nadrealnim situacijama, te ih je dokumentirao koristeći jednostavnu, idiot kameru kojom nepretenciozno kadrira i okida gotovo u tajnosti, navodi se u najavi izložbe.

U zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević u petak, 7. rujna, otvara se izložba sarajevskog fotografa Ivana Hrkaša “Trojka” proizašla iz autorovog istraživačkog projekta u sklopu kojeg se bavi impresijama i narativnim okvirima poznate riječke plaže na Pećinama – Trojke (nekadašnja Dvojka). Autorova je namjera dokumentirati te vrijedne trenutke i simbole prošlosti koji egzistiraju u sadašnjosti, te tih tako sačuvati od ljudske destrukcije, zanemarivanja i konačnog nestanka.

Ivan Hrkaš rođen je 1978., nakon školovanja u Jeruzalemu upisao je sarajevsku Akademiju likovih umjetnosti, gdje je diplomirao 2004. i magistrirao fotografiju 2011. Od 2012. godine predaje kao gostujući profesor na
Visokoj školi za dizajn u Ljubljani, a posljednjih devet godina bavi se sociološkom fotografijom. Izlagao je na izložbama u Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Izraelu, Kini, Meksiku, Sloveniji, Srbiji, Tunisu, Velikoj Britaniji, SAD-u, te je osvajao nagrade na brojnim festivalima. U svibnju 2017. godine objavio je svoju prvu fotografsku knjigu “Bamitbah”.

Izložbom Ivana Hrkaša Galerija Miroslav Kraljević najavljuje programski temat o turizmu kojim će se kroz različite programe baviti u narednih godinu dana.

Fotografije Ivana Hrkaša, press materijal