Učenici osnovne i srednje škole, koji se u Centru tehničke kulture Rijeka druže i istražuju programiranje i informatiku tijekom cijele školske godine, i ovog su puta ostvarili odlične rezultate na Državnom natjecanju iz informatike, što se održalo od 12. do 14. travnja.

Uspjesi polaznika Centra tehničke kulture

Simeon Stefanović osvojio je prvo mjesto u kategoriji Osnove informatike za strukovne škole te sedmo mjesto u kategoriji Algoritmi. Patrik Klovar Lukarić plasirao se na drugo mjesto iz programiranja u Logu za 6. razrede, kao i Marin Kupanovac ali iz Loga za 8. razrede.

Na Državno natjecanje iz informatike pozvana je i Marta Ljubić koja je u kategoriji Logo za 6. razrede zauzela 6. mjesto. Učenik šestog razreda osnovne škole Josip Šebelj u kategoriji digitalne kompetencije je osvojio 6. mjesto, dok se u programiranju u programu Phython plasirao na 10. mjesto. Osim njega, u Phythonu je programirao i Mak Šolaja (6. razred osnovne škole) te osvojio 12. mjesto.

S talentiranim učenicima i učenicama radili su mentori Jakov Tomasić, Ivana Žužić, inače bivši polaznici programa Budi++, te Ivan Periša i Loris Rašpolić, predavači iz CTK Rijeka.

CTK Rijeka gotovo 20 godina omogućuje darovitim učenicima da razvijaju svoje interese i potencijale iz područja informatike. Tijekom školske godine oni se kroz Budi++ radionice okupljaju te proučavaju različite programske jezike, pripremaju za natjecanja, organiziraju vlastita natjecanja, obilježavaju međunarodne dane kako bi osvijestili važnost digitalnih znanja kod svojih vršnjaka te svojim znanjima realiziraju brojne projekte. Projekt Budi++ financijski podupiru Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Uspjesi polaznika Doma mladih

Izvrsne rezultate na Državnom natjecanju iz informatike ostvarili su i osnovnoškolci, polaznici tečajeva u Domu mladih pod mentorstvom Svetlane Mauhar-Jurković. Prvo mjesto u kategoriji Algoritmi osvojio je Borna Čizmarević, učenik 8. razreda osnovne škole, a drugo mjesto u kategoriji Logo osvojio je Vanja Petropoli, učenik 5. razreda osnovne škole. Borni je pripalo i 6. mjesto u kategoriji Logo.

Već dugi niz godina Dom mladih učenicima i učenicama osnovnoškolskog uzrasta nudi niz programa iz područja informatike – od temeljnog informatičkog opismenjavanja kroz sadržaje vezane za operacijske i aplikacijske programe (Windows, Word, Excel, PowerPoint, Access, osnove interneta), preko upoznavanja i korištenja programa za izradu animacija (Flash) i obradu fotografije (Photoshop) do razvijanja apstraktnog načina razmišljanja učenjem programskih jezika.

Od samog početka provođenja informatičkih tečajeva postoji kontinuitet u pripremanju polaznika i polaznica za informatička natjecanja. Potvrda dobrog rada i kvalitetnih programa ogleda se u činjenici da polaznici i polaznice Doma mladih sudjeluju i postižu zapažene rezultate na školskim, županijskim i državnim natjecanjima te na Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike i Hrvatskoj Logo Ligi.

(Pripreme za Državno natjecanje iz informatike / Foto: press, CTK Rijeka)