Pokrenut je kao edukacijsko-eksperimentalni vrt u skladu s permakulturnim načelima, a tijekom godina korisnici su stekli potrebna znanja i vještine potrebne za ekološki uzgoj hrane u gradu.

U Urbanom vrtu je nalazi 35 gredica, a korisnici dobivaju na korištenje gredicu koju obrađuju u skladu s definiranim pravilima ekološke proizvodnje i permakulturnim načelima. Nakon sedam godina od pokretanja projekta iznajmljivanja gradskog zemljišta građanima za poljoprivrednu proizvodnju, korisnici su postali iskusni vrtlari, koji primjenom ekoloških načela razvijaju nove metode urbanog vrtlarenja.

Vrtom se upravlja na način da se svaka tri mjeseca biraju dva voditelja. Voditelji i svi korisnici sastaju se dva do tri puta godišnje kako bi raspravljali o temama značajnima za uspješno upravljanje vrtom i korištenjem gredica.

Rješenja za gladne srne i ptice

Tijekom 2021. godine korisnici su se susreli s nekoliko problema. Jedan od njih bile su srne koje su ulazile u vrt i uništavale urod. Jedino rješenje bilo je ograđivanje vrta visokom ogradom što su korisnici tijekom održane tri radne akcije i napravili.

Osim srna, problem su predstavljale i ptice koje su također uništavale urod čime se doskočilo na način da su se agrotekstilom i sitnom mrežom zaštitila stabla jabuka tako da ptice više ne mogu uništavati plodove, a da voćke i dalje ima dovoljno potrebnog sunca.

Uzgoj voća i povrća, ali i cvijeća

Osim povrtnih kultura koje se uzgajaju u gredicama i voćaka koje se njeguju u zajedničkom dijelu vrta, u njemu se uzgaja i mnoštvo cvijeća. Osim estetske vrijednosti, cvijeće ima i ulogu u privlačenju korisnih kukaca koji vrše oprašivanje svih biljaka u vrtu, a služi i kao hrana za nametnike.

Tijekom 2021. godine u vrt je došlo i pet novih vrtlara koji su preuzeli gredice od prijašnjih vrtlara koji su odustali.

Pravilnik vrta u ovoj godini nije imao dodatne izmjene te je i dalje u upotrebi pravilnik koji je prihvaćen u studenom 2020. godine. Više o Urbanom vrtu “Zeleni put” dostupno je na portalu Grada Rijeke.