Pokrenut je kao edukacijsko-eksperimentalni vrt u skladu s permakulturnim načelima, a tijekom godina korisnici su stekli potrebna znanja i vještine potrebne za ekološki uzgoj hrane u gradu.

U Urbanom vrtu je nalazi 35 gredica, a korisnici dobivaju na korištenje gredicu koju obrađuju u skladu s definiranim pravilima ekološke proizvodnje i permakulturnim načelima. Nakon sedam godina od pokretanja projekta iznajmljivanja gradskog zemljišta građanima za poljoprivrednu proizvodnju, korisnici su postali iskusni vrtlari, koji primjenom ekoloških načela razvijaju nove metode urbanog vrtlarenja.

Vrtom se upravlja na način da se svaka tri mjeseca biraju dva voditelja. Voditelji i svi korisnici sastaju se dva do tri puta godišnje kako bi raspravljali o temama značajnima za uspješno upravljanje vrtom i korištenjem gredica.

Rješenja za gladne srne i ptice

Tijekom 2021. godine korisnici su se susreli s nekoliko problema. Jedan od njih bile su srne koje su ulazile u vrt i uništavale urod. Jedino rješenje bilo je ograđivanje vrta visokom ogradom što su korisnici tijekom održane tri radne akcije i napravili.

Osim srna, problem su predstavljale i ptice koje su također uništavale urod čime se doskočilo na način da su se agrotekstilom i sitnom mrežom zaštitila stabla jabuka tako da ptice više ne mogu uništavati plodove, a da voćke i dalje ima dovoljno potrebnog sunca.

Uzgoj voća i povrća, ali i cvijeća

Osim povrtnih kultura koje se uzgajaju u gredicama i voćaka koje se njeguju u zajedničkom dijelu vrta, u njemu se uzgaja i mnoštvo cvijeća. Osim estetske vrijednosti, cvijeće ima i ulogu u privlačenju korisnih kukaca koji vrše oprašivanje svih biljaka u vrtu, a služi i kao hrana za nametnike.

Tijekom 2021. godine u vrt je došlo i pet novih vrtlara koji su preuzeli gredice od prijašnjih vrtlara koji su odustali.

Pravilnik vrta u ovoj godini nije imao dodatne izmjene te je i dalje u upotrebi pravilnik koji je prihvaćen u studenom 2020. godine. Više o Urbanom vrtu “Zeleni put” dostupno je na portalu Grada Rijeke.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije