Svoj dan, blagdan sv. Vida, Rijeka slavi 15. lipnja, a kao najbolja najava proslave zaštitnika grada, Riječani su ovog vikenda mogli uživati u nizu zanimljivih događaja.

Tako je u petak navečer na Čajnom trgu u suradnji Art-kina i Samovar bara održana projekcija crtanih filmova o profesoru Baltazaru. Bila je to idealna prilika da naši najmlađi sugrađani, ali i njihovi roditelji, bake i djedovi, zajednički uživaju u večeri posvećenoj još jednom zaštitniku grada, ali ovog puta imaginarnog Baltazar-grada.

Crtani filmovi Baltazar gledali su se na Čajnom trgu

Crtani filmovi Baltazar gledali su se na Čajnom trgu

Djeca su mogla uživati i u predstavi za djecu Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Izgubljena priča: Ivica i Marica“. Nastupajući na pozornici na Korzu, riječki lutkari još jednom su pokazali kako su dostupno svima, trudeći se doći u svako mjesto i grad uveseljavajući najmlađe sugrađane.

Tijekom vikenda održana su dva razgleda grada: u organizaciji Vijeća Mjesnog odbora Podmurvice građani su mogli kroz šetnju Molo Longom o našem gradu saznati više od prof. Theodora de Canzianija.

Riječki lutkari izveli su predstavu za najmlađe

Riječki lutkari izveli su predstavu za najmlađe

Poseban interes izazvala je i antituristička tura „Ma ča opet ste tu, dobrodošli u Prijestolnicu“, jedan od najvećih hitova u danu otvorenja Europske prijestolnice kulture. Izvođačice Tanja Smoje i Jelena Lopatić kao Ida i Karolina u dvije su ture vodile kroz Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020. u situaciji nakon epidemije koronavirusa. I dalje žele pomoći turističkom autobusu u njegovoj nikada ispunjenoj svrsi da “vozi pun”, ali sada i ”da preživi krizu“.

Nasmijali smo se i uz Antiturističku rutu

Nasmijali smo se i uz Antiturističku rutu

U Galeriji Principij otvorena je izložba „Rijeka u sjećanju“, četrnaesta u nizu kojom Foto klub Rijeka obilježava Dane sv. Vida. Svaki put je naš grad viđen iz neke druge vizure i svaki put na nov i originalan način interpretiran fotografskom slikom. Na izložbi sudjeluje preko pedeset autora s fotografijama biranim iz bogate fotoarhive kluba.

Na pozornici na Korzu nastupili su Grooversi

Na pozornici na Korzu nastupili su Grooversi

Riječani su mogli uživati i u dva koncerta. U subotu navečer na pozornici na Korzu nastupili su Grooversi, čiji je repertoar sastavljen od brojnih hitova koji su tijekom posljednjih šezdeset godina harali svjetskim i našim glazbenim top ljestvicama.

Nedjelju navečer Korzom održan je i koncert Mješovitog pjevačkog zbora “Rijeka – Sempre Allegro”. kroz svoj program njeguje i promiče kulturno stvaralaštvo ovog područja, domaće riječke, istarsko-primorske i uopće hrvatske glazbene baštine, ali i djela svjetske zborske literature.

Program se nastavlja i danas, na sam blagdan sv. Vida – nažalost, ubog loših vremenskih uvjeta morali su biti otkazani koncerti na Korzu. Naime, na glavnoj riječkoj šetnici trebao je nastupiti zbor EPK i klapa Nevera.

Unatoč kiši, održao se razgled Rijeke za građanstvo pod vodstvom Gorana Moravčeka iz Udruge Fluminensiana na temu crkva i samostana u Starom gradu.

I ove godine organizirani su vođeni razgledi grada

I ove godine organizirani su vođeni razgledi grada

Najsvečaniji dio svjetovnog dijela programa svakako je sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke u HNK Ivala pl. Zajca, na kojoj će se dodijeliti javna priznanja Grada Rijeke zaslužnim pojedincima, udrugama i ustanovama.

Uoči sjednice Gradskog vijeća, na Korzu će se zavrtjeti kolo Bokeljske mornarice, a glavnom riječkom šetnicom potom će se razliti zvuci Gradske glazbe Trsat. Na Korzu će Riječane zabavljati i Prve riječke mažorektinje, a potom i acustic duo The Blondes.

Dan grada, koji Rijeka ove godine slavi i kao Europska prijestolnica kulture, Riječankama i Riječanima čestitao je i gradonačelnik Vojko Obersnel, a dio proslave i želje naših sugrađana, pogledajte u video prilogu!