Ovaj srednjoškolski tim predložio je da se radi revitalizacije tržnice u praznom prostoru paviljona omogući ugostiteljska usluga, promocija lokalne gastronomije i malih proizvođača lokalnih proizvoda.

Drugoplasirani tim Sogno Marino predstavio je projekt Multimedijalnog društvenog centra s naglaskom na održivost, edukaciju i turističku djelatnost koji se bavi promocijom maritimne kulture Rijeke i Riječkog zaljeva, dok je trećeplasirani tim Morski Klik predložio program tečajeva i radionica odnosno ljetni kamp za djecu i mlade sa svrhom upoznavanja osnova života na moru koji bi se sastojao od raznih aktivnosti, od tečaja plivanja do čišćenja plaže.

U programu natjecanja, koje je započelo u RiHubu i završilo u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavljanjem osmišljenih projekata i proglašenjem najboljih timova, sudjelovalo je 50 učenika iz 9 riječkih srednjih škola.

Podijeljeni u timove, učenici su imali zadan zadatak koji je glasio – „Zamislite da imate moć učiniti svoj grad boljim i ljepšim mjestom za život, ponuditi nove sadržaje, doprinijeti odgovornijoj proizvodnji i potrošnji resursa, svojim zalaganjem promijeniti živote ljudi na bolje. Odakle biste počeli? Što nedostaje vašem i našem obalnom gradu? Kakvu Rijeku želite za sebe i druge u budućnosti?

Svaki tim imao je zadatak osmisliti proizvod ili uslugu koja će iskoristiti potencijal plave ekonomije i doprinijeti održivom razvoju grada. Priobalni gradovi imaju dobar ekonomski potencijal koji proizlazi iz života uz more, ali i veliku odgovornost da sačuvaju ono što im je dano. Neka vaš poduhvat poduzetništva pridonese razvoju ekonomskog i društvenog potencijala života uz obalu istovremeno čuvajući prirodu i okoliš“.

Tijekom cijelog dana, učenicima su na  raspolaganju bili i mentori iz poslovnog sektora.

Sudionike natjecanja pozdravile su i zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan i pročelnica UO za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Verena Lelas Turak.

Projekt Re-Value okupio devet priobalnih europskih gradova

Natjecanje Poslovni izazov održano je u okviru Re-Value – Re-Valuing Urban Quality & Climate Neutrality in European Waterfront Cities, u kojem, uz Rijeku, sudjeluju još i gradovi Olesund (Norveška), Bruges (Belgija), Rimini (Italija), Cascais (Portugal), Constanţa (Rumunjska), Izmir (Turska) i Pisek (Češka).

Riječ je o partnerstvu devet priobalnih europskih gradova i europskih organizacija koje rade na tome da urbanu tranziciju učine mogućom za sve. Projekt ukazuje na potrebu usklađivanja težnje gradova za klimatskom neutralnošću i povećanjem kvalitete života, povezivanjem gradova s obalom, te ublažavanjem potencijalnih negativnih utjecaja klimatskih promjena.

Partnerstvom koordinira Norveško sveučilište za znanost i tehnologiju (NTNU), a projekt je financiran kroz Program za istraživanje i inovacije Europske unije HORIZON Europe. Partner na realizaciji Poslovnog izazova u Rijeci je europska organizacija Junior Achievement Europe sa sjedištem u Bruxellesu.

Natjecanje se održava od 2013. godine, a dijeli se na četiri regionalna, jedno nacionalno i jedno međunarodno natjecanje. Osmišljeno je s ciljem razvoja poduzetničkih kompetencija kod mladih, a prezentirane ideje iz godine u godinu pokazuju sve veći interes mladih za razvoj u poduzetničkom smjeru.