Poštovani/a,

tijekom epidemije koronavirusa na crkvu sv. Nikole Tavelića, Ivekovićeva 8, postavljeni su zvučnici da bi vjernici mogli slušati misu na trgu ispred crkve. Epidemija je odavno završila, no iz razglasa se i dalje svakodnevno čuje propovjed, iako niti jedan vjernik ne stoji ispred crkve, već su svi unutra. Moje pitanje je zašto stanari stambenih zgrada pored crkve u Ivekovićevoj ulici moraju i dalje slušati propovjedi u svojim stanovima i na balkonima, pa i na samom trgu ispred crkve gdje nam se djeca svakodnevno igraju? Ističem da razglas nikome nije smetao za vrijeme trajanja epidemije; ne bi li bilo u redu da razumijevanje bude obostrano te se zvučnici uklone sada kada protuepidemijske mjere više nisu na snazi? Svi koji žele mogu ići na misu u crkvu, ali misa na razglasu je zauzimanje javnog prostora koje crkvi ne pripada.

Hvala na pažnji

ceif / 05.06.2023.

Poštovani,
uz isprike zbog kašnjenja s odgovorom, važno je naglasiti kako je sav prostor oko crkve i samostana, dakle park i trg, privatno vlasništvo Franjevačkoga samostana, a ne Grada Rijeke, zbog čega Grad nema ovlasti za bilo kakvo postupanje. U kontaktu s predstojnikom samostana doznali smo kako su dva zvučnika na ulazu u crkvu postavljeno puno prije pandemije koronavirusa, na zamolbu mladih roditelja koji su dolazili na bogoslužje s djecom, kako bi mogli pratiti misno slavlje dok se djeca igraju u parku. Zvučnici su, kako navode, postavljeni na vrlo tiho.
Oko eventualnih dogovora ljubazno Vas molimo da se izravno obratiti predstojniku Franjevačkog samostana.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Hvala Vam na odgovoru, iako nije zadovoljavajući. Crkva je vlasnik svega navedenog, no stanari stambenih zgrada pored crkve – koja pripada stanarima / vlasnicima stanova, a ne crkvi – ne puštaju ni glazbu, ni vjerske propovijedi po svom izboru sa zvučnika na fasadi, jer ih nisu tamo postavili. Ovo nije primjedba na ostale događaje vezane za crkvu, ali vrijedi spomenuti nedostatak parkirnih mjesta, što prilikom održavanja mise dolazi do izražaja blokiranjem parkiranih automobila stanara, a ljudi u kolicima nemaju gdje proći, samo zato jer korisnici crkve svakodnevno koriste javna parkirna mjesta, koja nisu u vladništvu crkve, kao i svaki pedalj nogostupa i bilo kojeg drugog slobodnog prostora oko stambenih zgrada u Ivekovićevoj ulici. Jasno je da roditelja koji su htjeli slušati misu ispred crkve više nema, ako ih je i bilo, kako se navodi, “puno prije pandemije”. Moja je pretpostavka da su im djeca otada narasla, pa mogu slušati misu unutar crkve. Međutim, zvučnici toliko glasno odzvanjaju da to komentiraju i mladi i stari starnari, samo nije jasno za koga, budući da misu ispred crkve ne sluša nitko. Misu se u stanu može slušati na druge načine, po mogućnosti dobrovoljne.

Odgovorite