Održavanje zelenih površina (zelenih otoka) na G. Vežici je u katastrofalnom stanju, uopće se ne održava, nikako. Mali zeleni otoci su ogoljeni, nema trave, smeća kao u priči, ne znam zašto je teško posaditi zelenu travu da to na nešto izgleda. Ovako izgleda kao da je bomba pala. Žalosno, jako žalosno.

Rijecanin / 16.07.2010.

Poštovani,
površina zelenih otoka je mala, najčešće u nagibu i okružena asfaltom s kojeg se slijevaju oborinske vode i ispiru ionako siromašno tlo.
Sloj zemlje je u pravilu tanak, a ljeti se zbog asfalta dižu vrlo visoke temperature i doslovce “prže” zelenilo. Zasađene biljke nemaju adekvatne uvjete za rast, a uz to, budući da se ipak radi o prometnicama, motornim se vozilima zbog neprilagođene brzine ili parkiranja, biljke često uništavaju.
Isto tako, pješaci svakodnevno koriste te otoke za prolaz. Stoga, bez obzira na utrošena sredstva i mjere održavanja, otoci na cestama i parkiralištima, za razliku od ostalih javnih zelenih površina, u pravilu imaju nezadovoljavajući izgled. Iako je to nepopularna mjera, ponekad je stanje takvo da se otoci betoniraju odnosno asfaltiraju, što je nedavno učinjeno na dvije pozicije na suprotnoj strani grada.

Ja ne mogu da vjerujem što Vi pišete. Ovo stanje Vi opravdavate velikim brzinama, parkiranjem ili oborinskim vodama!!!, pa nisu zeleni otoci mjesta za parkiranje, trkače staze ili bunari. Razlog za neodržavanje, nije u tome, i takav odgovor neprihvatljiv. Za nasipati zemlju i posaditi običnu zelenu travu nema opravdanja, jednostavno nema, za to treba samo malo volje i jako malo financijskih sredstva. Sjemenja trave postoji raznoliko, za svakakvu vrste terena. Kubik zemlje je 100-200 kn, a trava pakovanje od npr. 10 kg kreće se oko 500 kn, 5 kg. 280 kn itd. zavisi za koje kvalitetu zemlje.
Umjesto što zelene otoke asfaltirate, bolje je da asfaltirate rupe i neravnine na prometnicama, a te zelene otoke održavajte, sadite, da budu svima na ponos. Uvjeren sam da Vam građani na G.Vežici neće dopustiti da takve male oaze nekad zelenih površina asfaltirate jer to je ludost.

Čitao sam u NL da su se sredstva za hortikulturno održavanje i uređenje smanjile za par milijuna kuna, nažalost, sad je isprika gospodarska situacija, sutra će biti nešto drugo itd. I kad je situacija bila povoljna (ako je uopće ikad bila povoljna) održavanje zelenila van centra grada je bila nedovoljna i nezadovoljavajuća. Volio bi da se gradske vlasti iše posvete i tom problemu na zadovoljstvo svih građana grada Rijeke.

Odgovorite