Zašto i dalje invalidne osobe ne mogu parkirati a uvijek ista vozila bez oznake invalidnosti parkiraju u garaži Zagrad B (Rijeka Plusa), nikada ne dobiju kaznu i tamo su satima i danima parkirani?

1. PITANJE: Možete li od danas 26.8.2021. svaki dan u 11h obići ovo parkiralište?

U proteklih 6 mjeseci ja i moji prijatelji imali smo ukupno 38 poziva prema Prometnom redarstvu (svaki sljedeći ćemo i snimiti i objaviti na ovom portalu) gdje prijavljujemo nepropisno parkriana vozila na mjestima invalida u garaži Zagrad B, koji nikada ne dobivaju kaznu.

U vašem pokušaju obrazloženja navodite “invalidi nisu prioritet i ta garaža” i “idete samo po pozivima” što je sramotno ali i dalje netočno.

Evo i danas u 26. 8. 2021 8:40 sam pokušao parkirati kao invalidna osoba u garaži, sva mjesta u cijeloj garaži su puna a samo su 2 njih imali oznaku invalidnosti u cijeloj garaži. Morao sam izaći i kružim po gradu gdje da nađem parking za invalide koji je dovoljno širok za invalidska kolica.
Iako ste obećali 2018. još niste napravili kartu invalidskih mjesta u samom centru.

Prošli tjedan sam razgovarao i s djelatnikom Rijeka Plusa na najgornjoj etaži u kućici i rekao je da su i oni prestali zvati Prometno jer uopće ne ulaze i kažnjavaju u ovoj garaži.
2. PITANJE: Koliko puta je u proteklih 6 mjeseci djelantik Rijeka Plusa nazvao i prijavio Prometno redarstvo a vi niste došli u garažu Zagrad B?

“Prometni redari će postupati interventno u slučajevima prijava o neovlaštenoj uzurpaciji mjesta za vozila osoba s invaliditetom, no zasad prioritetno provode nadzor na ulicama, a ne na parkiralištima bilo da su u vlasništvu Grada, koncesionara ili drugih pravnih osoba. Također, postoje određene manjkavosti u prometnoj signalizaciji koje će biti otklonjene u što kraćem roku kako bi se vozačima dodatno naglasila mjesta namijenjena za vozila osoba s invaliditetom.”

3. PITANJE: Kako je to “nejasna signalizacija” da je mjesto za invalide? Što je “kratki rok”? Crvena oznaka od 70cm invalidskom znaka je nejasna? I to tako godinama ne ispravljate?

Ovo je netočno, prema OKU i PaziGradu svugdje okolo garaže dijelite kazne, ne samo za ometanje prometa već i za parkiranje na mjestima za dostavu, za invalide u samom centru itd čak i parkiranje na invalidskim u garaži Kantrida ali nikada, niti jedna jedina kazna u proteklih nekoliko mjeseci u garaži Zagrad B!?

4. PITANJE Zašto nakon poziva 10.8.2021. i kada je prometni redar vidio koja su vozila bila parkirana na mjestima za invalide u garaži Zagrad B (tj čije tablice Porchea iu ostlaih) odlučio je ne napisati kaznu već otići?

5. PITANJE Je li istina i zašto Prometni redari imaju blokiće sa tablicama čije tablice ne smiju dobiti kaznu (ovo mi je jednom priznao sam redar)?

6. PITANJE Zašto je facebook, tužibabe i ostlai portali prepuni nezadovoljstva, gdje građani zovu Prometno, a kada prometni redar dođe i vidi tablice ne kažnjava ako mu je u blokiću? Možete li ukinuti blokiće i koji su to privilegirani građani koji ne smiju dobiti kaznu?

Molim odgovore na sva postavljena pitanja i odgovore poredane po rednim brojem

nitkoinista / 26.08.2021.

Poštovani,

vjerujemo da smo Vam u prethodnom odgovoru dali pojašnjenje na većinu postavljenih pitanja. Žao nam je za eventualne nejasnoće, no kako Vam je već pojašnjeno, aktivnosti prometnih redara su prvenstveno usmjerene na nepropisno parkirana vozila na ulicama, a ne na nadzor zatvorenih parkirališta pod naplatom. No unatoč tome, naravno da se na zahtjev građana određene lokacije mogu uvrstiti u dnevni hodogram i prometni redari imaju praksu obilaženja pojedinih parkirališnih prostora na poziv građana te kažnjavaju nepropisno parkirana vozila koja se uglavnom nalaze parkirana na mjestima za vozila osoba s invaliditetom. No isto tako, nije moguće da u točno određeno vrijeme bude prisutan prometni redar, svakoga dana u garaži, no svakako će se intervenirati na svaki upućeni poziv djelatnika garaže. Vezano za samu situaciju u garaži Zagrad B, ona je specifična što ćemo Vam nešto kasnije pojasniti . Nadalje, što se tiče zaprimljenih prijava u proteklih 6 mjeseci, službenici Direkcije za prometno redarstvo Grada Rijeke nisu evidentirali pozive od strane osoba koje su se predstavile kao djelatnici tvrtke “Rijeka plus d.o.o.“ garaže Zagrad B. Također, nadamo se da je službenik koji Vam je dao podatak da su odustali od poziva prometnom redarstvu, ujedno pojasnio situaciju i razlog nepostupanja.
Vezano za problem signalizacije, odnosno Vaša pitanja pod brojem 3. i 4., činjenica je da unutar garaže nedostaju neki elementi koji identificiraju parkirno mjesto za osobe s invaliditetom te samim time, onemogućavaju izravno kažnjavanje. Upravo se iz tog razloga radi na otklanjanju tih nedostataka i postavljanju dodatne signalizacije što će omogućiti izravno kažnjavanje, a time i spriječiti nepropisno parkiranje neodgovornih pojedinaca.

Unatoč tome, djelatnici Rijeka plusa uistinu vode računa o zlouporabi mjesta za vozila osoba s invaliditetom te sa drugih parkirališta i redovito prijavljuju takve situacije prometnom redarstvu, no oni sami ne mogu utjecati na ponašanje pojedinaca i očiglednu prometnu nekulturu. Po uklanjanju nedostataka u garaži redovito će se i dalje obavještavati prometno redarstvo o neovlaštenoj uzurpaciji mjesta rezerviranih za vozila osoba s invaliditetom, kao što se čini i na drugim lokacijama.
Kao odgovor na Vaše 5. i 6. pitanje, Direkcija za prometno redarstvo Grada Rijeke nema saznanja o postojanju bilo kakvih navedenih “blokića“ i sličnih načina upozorenja za vozila koja bi, prema Vašim navodima bila izuzeta od kažnjavanja. Stoga ukoliko Vi imate takvih saznanja i dokaze, a to bi ujedno predstavljalo kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, svakako poduzmite sve pravne korake kojima ćete nadležna tijela upoznati s time.

S poštovanjem,
Gradska uprava.

Odgovorite

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije