Na pločniku Osječke, ispred Kauflanda se izvode radovi i sada djeca, pješaci moraju hodati brzom Osječkom cestom jer je ograđen cijeli pločnik.

Radove izvodi tvrtka Kvarner graditeljstvo te nigdje nije označen, postavljen znak “Obilazak pješaci” ili da je zabranjeno pješacima prolaziti.
Pješaci iz oba smjera dođu do prekinutog pločnika, radi radova na Kauflandu i sada moraju prelaziti na jako prometnu cestu gdje vozila dolaze velikom brzinom.

Tko izvodi ove radove, zašto, po čijem nalogu?

U mojoj prošloj tužibabi ste naveli da nema mjesta za nosač konzolnog stup, a po stanju na terenu, ima mjesta sudeći po ovoj rupi.

U rupi je vidljivo da je izvođač iznimno oštetio veliku većinu korjena stabla koje ima 10 m, odnosno u potpunosti su uklonjeni svi korjeni sa cijele jedne strane i to 30 cm od debla.

Ovo stablo nakon radova više neće biti stabilno, hoće li se ukloniti i u čijem trošku.
Jesu li ovi radovi bili neophodni, budući da se na istom mjestu već kopalo radi HEP-a a kasnije i Vodovoda kod preusmjerenja cijevi, nekoliko mjeseci prije ove nove rupe.

Hoće li se na semafor, radi stabala koji blokiraju vidljivost, a o trošku Kauflanda (jer Kaufland plaća semafor) postaviti i lanterna na lijevi stup?

Zašto se semafori ne održavaju, susjedni su prepuni prljavštine po lećama a na jednom pješačkom je već 7 dana okrenuta lanterna pješacima koja je sada nevidljiva?

Kako su sada zvukovi isključeni i na križanjima Spar i Plodine, te budući da sada ne rade zvukovi za pješake, može li se maknuti automatska najava (koja je uvedena da se zvuk isključi po noći, a sada nije potrebna jer su u potpunosti isključeni zvukovi) koja uzrokuje česte i nepotrebno dugo trajanje crvenom glavnom smjeru?

Crveno glavnom smjeru bi bilo puno kraće da nema svakog kruga uključivanja zelenog pješacima (kojih nema svaki krug, a često ni svaki 3. krug), tipkala su montirana, te bi crveno ovisilo samo ima li na bočnim privozima automobila (svi privozi imaju senzore).

rastocine / 02.08.2022.

Poštovani,
investitor na navedenoj adresi je KD Vodovod i kanalizacija Rijeka d.o.o. Radovi se izvode u svrhu izrade vodovodnog priključka za poslovnu građevinu – trgovački centar Škurinje koji se gradi na lokaciji u Rijeci, Osječka bb. Zbog nužnosti postavljanja više vodomjera većeg profila, vodomjerno okno većih je dimenzija te zauzima cijelu širinu nogostupa. S obzirom na to da se vodomjerno okno mora nalaziti na javnoj površini, a u blizini nema druge, pogodnije lokacije za priključenje na vodoopskrbnu mrežu, dio korijena stabla trebao je biti uklonjen kako bi bilo moguće izgraditi vodomjerno okno. Dodatno ističemo kako je izvođaču radova naloženo dodavanje znaka za pješake. Vezano za dva drvoredna stabla, čije je korijenje oštećeno građevinskom mehanizacijom prilikom izvođenja radova, iz Odjela za komunalni sustav navode kako se ona neće ukloniti već će se pristupiti njihovoj sanaciji i revitalizaciji. Stoga će se, uz orezivanje krošnje izvršiti i prihrana kako bi se stabla potaklo na razvoj nove korijenove mase. Obzirom da su simptomi uzrokovani oštećenjem korijena rijetko odmah vidljivi i u pravilu postaju značajno uočljivi tek koju godinu nakon radova, redovito će se pratiti stanje te će se, u slučaju pojave nepovoljnih promjena na stablu, reagirati. Također, a vezano za postavljanje lanterne na lijevi stup, radi stabala koji blokiraju vidljivost, u Rijeka plusu ističu kako će se lanterna ponavljača postaviti na lijevom semaforskom stupu. Ujedno, ističu i kako se semaforska oprema održava prema definiranoj dinamici i planu svakodnevnog obilaska semaforske opreme. Navedena lanterna vrlo se često zakrene, uslijed izlaska kamiona iz stanice za tehnički pregled te kuta pod kojim se ova vozila uključuju u promet na glavnu cestu, no vraćena je u normalan položaj. Vezano za zvukove za pješake, oni će se ponovno uključiti i popraviti, a sve u skladu sa zahtjevima i potrebama Udruge za slijepe i slabovidne osobe Primorsko – goranske županije.
S poštovanjem, Gradska uprava

Odgovorite