Poštovani,

Zanimam me što je, tj dali je u planu u skoroj budućnosti kakva prenamjena onog rugla od ruševnih zgrada na početku Vodovodn ulice. Građevina se raspadaja, ničemu ne služi, postalo je mjesto skupljanja otpada i smeća te se zgrada urušava. Da napomenem da se je neki dan ( prije otprilike 3-4 dana ) ako se ne varam urušio komada krova i pao na nogostup. Srećom nitko nije nastradao i to pukom slučajnosti jer su baš tamo i postavljene baje za smeće. Mene zanima kakav je plan s time, zašto se to nebi srušilo pa makar i parkiralište napravilo da bude korisno, nego da ovako ruglo od zgrade čeka da se sruši samo od sebe te da još netko nastrada. Sada je samo opasnost za pješake, odlagalište otpada te na jako dobrom putu da postane leglo štakora i ostalih štetočina. Bilo bi korisno i da se sruši poravna čak ne treba ni asfaltirati pa da bude privremeno barem kao parkiralište.

Unaprijed se zahvaljujem

cyberx / 03.12.2017.

Poštovani,
zgrade u Vodovodnoj ulici, poznatije kao ex Končar, dio su nekretnina u vlasništvu Grada Rijeke koji se kontinuirano nudi potencijalnim ulagačima na tržištu nekretnina. Nažalost, iako je rekonstrukcija izvediva za smještaj vrlo širokog spektra sadržaja, svaki potencijalni zahvat podliježe uvjetima i suglasnosti službe zaštite, što je u mnogim slučajevima utjecalo na smanjenje ili izostanak interesa za ulaganjem na toj lokaciji. Zbog toga nisu mogući ni zahvati koji ste Vi predložili.
Na inicijativu Grada Rijeke ovlaštena projektantska tvrtka izradila je projekt uklanjanja opasnih dijelova ovih građevina te zaštite dijelova koji ostaju za daljnju uporabu. Kako je ovaj kompleks pod zaštitom, od Ministarstva kulture zatražena je suglasnost na taj projekt. Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Rijeci izdao je posebne konzervatorske uvjete kojim je prihvatio prijedlog uklanjanja urušenih dijelova, kao i prijedlog poduzimanja mjera za očuvanje relativno zdravih dijelova nosivih konstrukcija i oblikovnih elemenata zgrada. To je dozvoljeno uz uvjet da se prije početka uklanjanja urušenih dijelova izradi konzervatorski elaborat s valorizacijom očuvanih dijelova zgrada kao podloga za izradu konzervatorskih uvjeta za obnovu i dogradnju.
Temeljem svega navedenog, u tijeku je postupak nabave izrade konzervatorskog elaborata. Do odabira izvršitelja usluge izrade elaborata nije moguće dati informaciju u kojem roku će elaborat biti izrađen, odnosno kada će biti moguće pristupiti uklanjanju urušenih dijelova kompleksa, kao i njegovom čišćenju.
Što se tiče događaja od 29. studenoga ove godine kada je došlo do odvajanja komada zida i njegovog pada na kolnik, poduzete su sve potrebne radnje za zaštitu i osiguranje postojeće građevine od daljnjeg urušavanja, s ciljem sprječavanja neželjenih posljedica i opasnosti po zdravlje i život ljudi. Ppostavljena je zaštitna ograda, a dogovoreno je i uklanjanje ostatka krovne konstrukcije koja prijeti padom, kao i izrada projekta zaštitne skele.
Što se tiče prijedloga da se kompleks sruši i privremeno koristi za parkiralište, ponovno treba naglasiti kako to nije moguće, jer je pod zaštitom Ministarstva kulture koje dopušta samo uklanjanje opasnih dijelova.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite