Poštovani,

U prilogu se nalaze fotografije autobusne čekaonice kod Riječkog nebodera, koja je uz Fiumaru i željeznički kolodvor, jedno od najfrekventnijih stajališta u smjeru zapada.

Na fotografiji u prilogu može se jasno vidjeti stanje staklenog krova autobusne čekaonice, a uslijed velike kiše, kroz pukotine kaplje voda. Naime, čekaonica je u potpunosti nesigurna za pješake koji čekaju autobus zbog svoje konstrukcije, ali i zbog kontiniuranog neodržavanja. Uz sve to, ovo je jedna od rijetkih čekaonica u gradu koja nema dovoljno kapaciteta za putnike (klupa i prostora za stajanje koje je natkriveno), te je jedna od starijih čekaonica u centru grada i traži hitnu obnovu ili uklanjanje.

Uslijed bilo kojeg oblika padalina, zbog dizajna i oblika krova, na istom se zadržava veća količina vode koja ne otječe sa krova, već se na krovu zadržava, stvarajući dodatno opterećene, koji je ravan i napuknut, kako je i na slici vidljivo. U slučaju vjetra, po pješacima pada voda koja se zadržava na krovu, s obzirom da ista nema gdje oteći pa se usmrdi ili uslijed jakog vjetra na krovu moguće je pronaći smeće, uginule ptice, grane, plastične vrećice i tako redom. Hoće li Grad Rijeka pješacima i korisnicima javnog gradsakog prijevoza, kojeg plaćaju, osigurati sigurne uvjete za čekanje autobusa ili čekamo dan kada će stakleni krov puknuti i ozlijediti pješake? Hoće li, i kako, stajalište biti sanirano? Ukoliko se stajalište ide sanirati, hoće li se postaviti nova autobusna čekaonica, kao ona kod željezničkog kolodvora, ili će ovo ruglo ostati na istom mjestu kao i godinama do sada? Uostalom, u čijoj je nadležnosti održavanje autobusnih stajališta na području Grada Rijeke, tj. užeg gradskog centra?

S obzirom da se radi o direktnoj ugrozi građana i učestalom ignoriranju opasnosti od strane gradskih vlasti, molim hitan odgovor i sanaciju što je prije moguće.

Marko111 / 20.11.2023.

Odgovorite