Kada će se stati na kraj neredu i bahatosti taxista na autobusnom peronu na Žabici.. Parkiraju svoja vozila između autobusa, popreko na ulaz u peron (autobusi ne mogu ući na peron pa se napravi čep iz smjera Opatije), ispred Kapucinske crkve, tako da zauzmu pola voznog traka…… Spominjale su se neke redarske ophodnje, ali ništa od toga. Čeka se veća nesreća pa će se tražiti krivca i rješenje koje će opet trajati par dana.
Hvala

Ivan Marion / 23.07.2011.

Jučer, 26.08. policijski djelatnik uvodio red na Žabici i taxii su bili uredni i poslušni. Vdjet ćemo do kada.

Poštovani,

prije svega se ispričavamo što ste na naš odgovor čekali nešto dulje vremena.

Direkcija za prometno redarstvo Grada Rijeke pojačala je ophodnju Trga Žabica i Trpimirove ulice, odnosno mikrolokacija oko autobusnog kolodvora i ispred kapucinske crkve Gospe Lurdske. Na navedenim ulicama u proteklih tjedan dana izdano je 29 pisanih mjera od čega 14 mjera protiv vozača taxi vozila. Raščlanjeno po strukturi, izdano je 7 upozorenja te 7 obavijesti o počinjenom prekršaju – kazni u iznosu 500,00 kuna protiv vozača taxi vozila koji su nepropisnim parkiranjem ometali i ugrožavali druge sudionike u prometu.

Problem u djelovanju prometnih redara predstavlja činjenica da vozači taxi vozila čim ugledaju redare napuštaju navedene lokacije tako da se u pravilu sankcionira jedno do dva vozila po ophodnji. Kako redari ne mogu biti prisutni neprekidno na toj lokaciji, po njihovu odlasku vozači taxi vozila ponovno se vraćaju na kritičnu točku. Direkcija za prometno redarstvo nastavit će kontinuirano vršiti pojačane aktivnosti na autobusnom kolodvoru na Trgu Žabica.

Poštovani…iz Gradske-uprave…

ne mogu se baš u potpunosti složiti s vašim odgovorom. Volio bi’ kad bi Vi nama objasnili kakve su to “obavijesti o pčinjenom prekršaju” i “upozorenja”…
Da li su to “kazne” koje će vozači taxi vozila platiti ili samo papir kojim ih obavještavate o počinjenom prkršaju?
Koliko je meni poznato, svatko tko posjeduje vozačku dozvolu, polagao je i prometne propise i zakone pa prema tome tako i vozači taxi vozila znaju kakav prekršaj rade ali ih nitko ne spriječava u tome (osim jedne policajke zbog koje se svi razbježe jer ta ne prašta ;))) a tako i treba).
Iz mog svakidašnjeg viđenja situacije, tvrdim da “komunalni redari” ne rade previše po tom pitanju…(ili ne smiju ili ne žele) kao ni po pitanju kažnjavanja nepropisnog parkiranja na stajalištima javnog gradskog prijevoza, većinom “kod Slavice, Fontane, Žabice…
Kod takvih prekršaja ne bi trebalo nikakva upozorenja jer se direktno ugrožava sigurnost putnika koji ulaze ili izlaze iz autobusa koji zbog nepropisno parkiranih automobila moraju iskrcavati putnike na sred ceste.
Volio bi’ kad bi se više reda napravilo po tom pitanju…

Poštovani,

obavijest o počinjenom prekršaju prometni redar uručuje građaninu koji je počinio prekršaj, i to osobno ukoliko ga je zatekao kraju automobila ili obavijest ostavlja na vjetrobranskom staklu zajedno s nalogom za plaćanje na iznos izrečene novčane kazne.
Jednostavnije rečeno, riječ je o kazni koju je počinitelj dužan platiti.

Ukoliko izdana kazna nije plaćena u roku od tri dana, protiv počinitelja pokreće se prekršajni postupak izdavanjem obveznog prekršajnog naloga. Ako novčana kazna niti tada nije plaćena, a građanin nije uložio prigovor u zakonskom roku od osam dana od uručenja, kazna se naplaćuje putem nadležne porezne uprave.

Naravno, građanin koji je počinio prekršaj ima pravo uložiti prigovor na obvezni prekršajni nalog, koji se podnosi prekršajnom sudu kao instituciji za rješavanje predmeta u drugom stupnju. Prekršajni sud može kaznu ukinuti, preinačiti u upozorenje, umanjiti ili potvrditi. Po okrivljujućoj presudi/rješenju stranka je dužna platiti izrečenu kaznu, ili Direkcija za prometno redarstvo također pokreće postupak prisline naplate.

Upozorenje je pisani akt kojim se počinitelj ne kažnjava, već samo upozorava na počinjenje prekršaja i evidentira u službenu evidenciju prekršitelja koji su upozoreni za nepropisno parkiranje i zaustavljanje vozila.

Na pojedinim lokacijama, a kada se procijeni da upozorenja nemaju odgovarajući učinak na nesavjesne vozače kao što je i lokacija Trg Žabica – Trpimirova ulica, prometni redari isključivo kažnjavaju počinitelje prekršaja koji su svoja vozila nepropisno parkirali ili zaustavili.

o.k…gradska upravo!!!
ovaj put bez poštovani jer nas svih lagano natežete…
recite nam (mi) onda, zbog čega se taxi vozila, unatoč toj vašoj “akciji” od strane komunalnih redara ili redarstvenika, još uvijek ponašaju isto tj, kao da se nije ništa dogodilo???
ili da vam ja odgovorim? zato jer ih nitko (možda poneki put i kazni) niti ne kažnjava…
ali problem je drugi…ne zanimaju nas kazne (to vjerojatno samo Rijeka prometu puni račun), već zašto ne potjerate taxi vozila kad im tamo nije mjesto…
dajte mi jedan odgovor koji stoji jer ovo što ste gore napisali nije ništa…

Za taksi na Zabici bi trebalo oformiti poseban odred policajaca koji bi se bavio samo njima i to ne samo na Zabici vec po cijelom gradu jer ti ljudi parkiraju gdje hoce i kad hoce sto ne kuzim, kao njima je posao pokupiti putnika pa taman i na semaforu! Osim toga voze ko ludjaci kroz grad, obilaze te kad stanes na pjesackom da propustis ljude – netko ce poginuti jedan dan siguran sam, stiscu gas preko 100-ke posebno se izivljavaju na dionici kod pekare Arena na krnjevu pa preko Nove ceste tamo gdje je toplana… Sve u svemu ne znam jesu im svim svima ugradjeni cipovi za debilizam.

E da, dobro pitao Sikters! Gdje je uopce njihovo skupno mjesto? Gdje su parkirani dok su u leru? Na sred ceste, po citavom gradu!

sikters i Zivko, vase su primjedbe svedene na par preciznih pitanja koja su poslana u Grad.

Poslao sam pozurnicu za ovu Tuzibabu + dodajem moj osobni prijedlog na objasnjenje kako prometni redari ne mogu biti citav dna na toj lokaciji.

Dovoljno je da pogledaju raspored dolazaka autobusa na kolodvor. To je vrijeme najvece frekvencije putnika, samim time i doba dana kad taksisti parkirani na kolodvoru cekaju musterije.

…ovako, ja se opet moram vratiti na ovu temu…
…prvo HVALIBABA, ne znam da li prometnim redarima ili prometnoj policiji ali u srijedu, četvrtak i petak nije bilo taxi vozila parkiranih ispred Kapucinske crkve te sam po prvi put prošao autobusom po žutoj traci (a koja je za autobuse i namjenjena, jel’ tako) i na zeleni semafor namjenjen isključivo autobusima.
…drugo, ovo nije problem koji se tako treba rješavati jer…ne treba se gledati kad autobusi dolaze na Žabicu (mislim na međugradske) jer nije samo tada gužva.
Problem je što se taxi vozila parkiraju na žutu traku ispred Kapucinske crkve ali tako da prvo vozilo uzme i dio vozne trake pa se autobus Autotroleja mora prestrojavati skroz na lijevu traku što u konačnici znači da se zbog taxi vozila krivo parkiranog ne može voziti niti žutom, niti desnom voznom nego tek “trećom” trakom. Pa neka meni sad netko objasni zbog čega je to tako!!!
Još nešto…naravno da prometni redari ne moraju biti stalno tamo (ili prometna policija) ali kad bi se kazne, za koje ste rekli da iznose 500,00 kuna, uredno naplaćivale, garantiram da se tu više ne bi našlo taxi (kao ni par metara ispred dostavana) vozila jer čisto sumnjam da taksisti zarađuju toliku svotu dnevno i da bi teško zarađeni novac “bacali” samo tako.
Svaki, ali baš svaki problem u prometu se može riješiti samo ako je dobre volje…
Još jednom da ponovim, HVALIBABA za one dane!
P.S. nosim fotoaparat sa sobom (i na fotkama vrijeme i datum)

Cekamo fotke, iako se nadam da nece biti potrebe za njima i da ce se ovome stati na kraj.

Moje viđenje situacije: Kad god nema redara ili policije u blizini, uzalud sve. Situacija će se riješiti tek kad se napokon (kao što se već dugo planira i obećava) Adamićeva i Trpimirova u potpunosti zatvore za osobna vozila i posvete isključivo javnom prijevozu. Po meni bi bilo idealno kad bi te dvije ulice bile dvosmjerne, jer ako neće biti drugog prometa, autobusima će biti sasvim dovoljna jedna traka za svaki smjer. Također će automatski biti i više nego dovoljno mjesta za taksije i to na nekoliko točaka uzduž te dvije ulice – ono malo proširenje kod gradske ure, na prednjem dijelu stanice kod bivše Slavice te na Jadranskom trgu. Još kad se jednog dana kolodvor premjesti preko ceste u zgradu željeznice… Divota će biti.

Nadam se da će se sve to realizirati u narednih 10 godina.

Cujem da je dosta gradova pogotovo u Italiji, u uzem centru dopustilo prometovanje iskljucivo brzim inijama kojima prometuju mini busevi sa do 15 putnika. Sav ostali promet, ukljucujuci i taksi, pomaknut je izvan centra na parkirne zone do koji voze te brze linije. No mislim da ce se citava ta strka raspetljati izgradnjom novog autobusnog kolodvora.

pokušao sam staviti fotke kao odgovor putem “Frubar”a ali očito nije uspjelo pa bi zamolio urednika da pobriše “pokušaj” i uputi me kako da podignem fotke a da ne otvaram novu Tužibabu već kao komentar na već otvorenu rubriku.

sikters, na vrhu stranice uz svoj profil imate opciju “Dodaj -> Sliku”. Kreirajte album i dignite fotografije. Mozete ih sve spakirati u jedna zip file i dici ih odjednom, fotke ce se raspakirati nakon uploada. Citav album linkajte tu.

Odgovorite

Kalendar događanja

Izložba
 • 28.11. – 15.12.
 • (19:00)

“Posve prirodno” Sanje Ipšić Randić i Melite Sorole Staničić u Galeriji Kortil

Izložba radova dvije riječke autorice rezultat je Nagrade galerije Kortil na 75. godišnjoj izložbi članova HDLU-a Rijeka...

Detaljnije

Promocija
 • 30.11.
 • (18:30)

Predstavljanje knjige “Kvarnerski otoci pješice i biciklom” Lare Černicki i Staše Forenbahera

Lara Černicki i Staša Forenbaher predstavljaju svoju novu knjigu namijenjenu hodačima i biciklistima rekreativcima...

Detaljnije

Razgovor
 • 30.11.
 • (18:00)

Razgovor kustosom Markusom Waitschacherom u MMSU-u Rijeka

Razgovor s Markusom Waitschacherom, umjetničkim medijatorom, kustosom i kulturnim antropologom te gostom rezidencije Kamov...

Detaljnije

Festival
 • 02.12.
 • (11:00)

20. i-Fest u HKD-u na Sušaku

Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom koji se održava u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad...

Detaljnije

Izložba
 • 01.12. – 07.12.
 • (12:00)

Izložba fotografija osoba s invaliditetom “Želim raditi!”

Izložba Društva za istraživanje i potporu u sklopu kampanje senzibiliziranja poslodavaca i drugih dionika na mogućnost rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom...

Detaljnije

Okrugli stol
 • 08.12.
 • (13:00)

Položaj mladih u društvenom životu kroz djelovanje tijela savjeta mladih

Europe Direct Rijeka, u suradnji sa Savjetom mladih Grada Rijeke, organizira okrugli stol pod nazivom Položaj mladih u društvenom životu kroz djelovanje tijela savjeta mladih...

Detaljnije