Poštovani,

postavit ću 3 pitanja, jer je tema dosta povezana.

1. Zanima me što se događa s aplikacijom Pametne autobusne stanice, koja je razvijena u suradnji s Ericssonom, a od njenog začetka, izvršena je tek jedna nadogradnja sustava.
Aplikacija za pametne telefone više ne radi nego što radi, a i kad radi zna pokazivati autobuse bez ikakvih podataka.

S obzirom da se na sva usta pričalo o tome kako smo jedni od rijetkih gradova koji to imaju, koji je smisao aplikacije koja nije u funkciji, planira li se išta učiniti po tom pitanju? Također ne radi ni Pametna autobusna stanica na Žabici.

2. Zanima me još da li će možda Autotrolej uvoditi neku svoju aplikaciju gdje ćemo u realnom vremenu moći vidjeti gdje se autobus nalazi te koliko mu treba u stvarnom, a ne predviđenom vremenu za doći?

3. Kad će zaživjeti najava dolaska autobusa onako kako to npr. Zagreb ima (display na stanici gdje piše za koliko autobus dolazi) te kad se planira u sve autobuse s tom infrastrukturom uvesti najava stajališta, kako tekstualna, tako i zvučna?

U prilogu šaljem izgled aplikacije Pametne autobusne stanice u trenutku pisanja ove tužibabe, gdje se vidi da nema ničega. I tako već danima.
Nije OK da se novac potrošio, a od toga nema koristi.

Hvala, lijepi pozdrav

Bet26 / 28.11.2018.

Poštovani,

pametna autobusna stranica realizirana je kao višefazni pilot projekt u kontekstu uspostave Centra kompetencija za pametne gradove u rijeci (CEKOM). Njena primarna funkcija je testiranje novih tehnologija partnera koji sudjeluju u pilotu, a kako bi se mogle bolje odabrati tehnologije za realizaciju produkcijskih rješenja u okviru CEKOM-a (komponenta urbani laboratorij).

Dakle, stanice nisu u komercijalnom ili produkcijskom radu, već predstavljaju tehnološki demonstrator što je već više puta iskomunicirano. Demonstrator je u cijelosti financiran od strane partnera u projektu – Hrvatskog Telekoma i Ericssona Nikole Tesle, uz organizacijsku potporu Autotroleja i Rijeka Prometa.

Nažalost, s obzirom da se na rezultate natječaja za CEKOM-e čeka već više od godine i pol dana, toliko kasne i planirane aktivnosti na predviđenim projektima, gdje su bila osigurana sredstva za održavanje i daljnje unaprjeđivanje, kako sustava pametnih stanica, tako i drugih komponenti inteligentnih transportnih sustava (ITS).

Nadalje, treba navesti da Autotrolej u sklopu projekta putem Urbane aglomeracije Rijeka (ITU ulaganja) namjerava implementirati najavu na stajališta putem mobilne aplikacije i displeja na stajalištima, naravno kada se osiguraju sredstva putem EU fondova.

S poštovanjem,
Gradska uprava

Odgovorite