Pitanje:

Hoce li i moze li uopce grad poduzeti nesto kako bi se u svibnju dogodine sprijecilo od g.Miskovica, predsjednika HNK Rijeke, najavljeno rusenje atletske Kantride i novog pomocnog igralista za izgradnju novog neadekvatnog nogometnog stadiona na ovoj krajnje neprimjerenoj stambenoj, skucenoj i opasnoj lokaciji…

Obrazlozenje :

… kako bi se izbjegla situacija koju nazalost danas imamo sa novim bazenima na Kantridi.
Za bazene ste imali opravdanje da se nisu mogli raditi na Grobniku iako ste pored Kantride imali onu veliku lijepu vrtacu iza pumpe (opet pumpe) na Mlaci izmedju ulice Luki i Zvonimirove.
Za stadion pored Kantride nudite i Rujevicu a nevidite na Mlaci ovu fantasticnu priliku kojom Rijeka rjesava niz svojih geopolitickih, strateskih, kulturnih, sportskih i gospodarskih gorucih i prakticki nerjesivih zivotnih problema uklanjanjem ovog HZovog nepotrebnog ranzirnog kolodvora, i otvaranjem cjelog ovog prostora Mlake i Metropolisa svojim gradjanima i dragim gostima.

Upozorenje:

Pozurite sa odgovorom da vas g Miskovic ili projektanti zagrebacke i kontejnerskog kolodvora opet ne iznenade svojim rjesenjima koja bi oni vjerujem rado prilagodili ovim novim idejama.

zdravax@gmail.com / 26.11.2013.

Poštovani,

kao što ste vjerojatno mogli pročitati u medijima, izgradnja novog stadiona na Kantridi u inicijalnoj je fazi, a radi se o investiciji privatnog investitora koji je inicirao taj projekt. U tom smislu, a budući da ideja još uvijek nije stigla niti do faze idejnoga projekta, već zasada postoji samo kroz pismo namjere upućeno od investitora prema Gradu Rijeci, uopće nije moguće definirati koji će sve prostor gradnja kompleksa stadiona obuhvaćati, a sigurno je da gradnja i ne može započeti u tako kratkim rokovima koje navodite u svojem pitanju.

Dakle, od prvog koraka – idejnoga projekta pa do realizacije, projekt mora proći još mnoga usuglašavanja i suglasnosti, ali sasvim je sigurno da idejni koncept od kojeg se krenulo, ni u kojem slučaju ne predviđa rušenje novoizgrađene atletske dvorane, a Grad Rijeka će se svakako apsolutno pobrinuti da atletičari u realizaciji toga projekta ni na koji način ne budu zakinuti i da imaju i dalje kvalitetne uvjete za treniranje.

Također, vezano uz Vaše obrazloženje o lokacijama izgradnje sportskih objekata, svakako treba istaknuti da Grad Rijeka ne može graditi objekte koji nisu na području grada, nego druge jedinice lokalne samouprave, a lokacija Mlake, koju ističete, ima već definiranu namjenu koja je iznimno važna u kontekstu jačanja riječkog prometnog pravca.

Naime, ne možemo se složiti s Vama da bi se iseljenjem luke i željeznice riješili svi gradski problemi. U svakom lučkom gradu rješavanje odnosa grada i luke ide u smjeru optimizacije, a bez radikalnih rješenja, s obzirom da su lučke, željezničke i cestovne površine životni i dinamični prostori bilo kojeg grada, unutar kojih se događaju promjene. Međutim, promjene se moraju adekvatno planirati i vremenski programirati, i to često zbog objektivnih okolnosti koje ne ovise samo o gradskoj upravi, zna potrajati i duži period.

Međutim, svakako moramo istaknuti i činjenicu da brojni naši sugrađani koji rade u ovom logističkom sustavu, od privlačenja tereta u riječku luku i na riječki prometni pravac, preko pretovara, transporta na zadano odredište i slično, ostvaruju ne samo svoju egzistenciju, nego aktivno pridonose našoj prisutnosti na svjetskom tržištu roba i usluga i jačanju interesa za korištenje makar ovog potencijala koje ova zemlja i ovaj grad imaju.

Dakle, Rijeci trebaju i suvremene ceste i moderan autobusni kolodvor i suvremena željeznica, kao i sportski objekti i primjerice novi stadion, a sve te sadržaje naravno treba kvalitetno planirati i uskladiti, kako bi rad i život u Rijeci bio što ugodniji.

“Naime, ne možemo se složiti s Vama da bi se iseljenjem luke i željeznice riješili svi gradski problemi. U svakom lučkom gradu rješavanje odnosa grada i luke ide u smjeru optimizacije, a bez radikalnih rješenja, s obzirom da su lučke, željezničke i cestovne površine životni i dinamični prostori bilo kojeg grada, unutar kojih se događaju promjene.”

Znaci vi smatrate da ja ubacivanjem Megamarine u dio neiskoristenog mrtvog luckog bazena zelim iseliti luku, a uklanjanjem nepotrebnog ranzirnog kolodvora za izgradnju novog savrsenog nogometnog stadiona kojom se spasava atletska ljepotica u rupi i cijela Kantrida od sumanutih nogometnih atrakcija … zelim ukloniti zeljeznicu iz ovog grada i tako ostaviti ljude bez posla , a njihove obitelji bez egzistencijalnog minimuma prezivljavanja … e pa hvala lijepa . Tuzit cu vas zbog ovoga . Ne zbog nerazumjevanja i sprdanja sa mojim Don kihotovskim nastojanjima vec upravo zbog vaseg onemogucavanja novih radnih mjesta i novih prihodovnih sadrzaja kojima rijeka postaje atraktivna europska destinacija i ponovnog uzleta ovog posrnulog grada odbijanjem ovih spasonosnih prijedloga

Ranzirni kolodvor na Mlaci nije nikakav dinamicni prostor grada na kojem se desavaju nekakve promjene kakav bi bio da je tamo poslovno stambeni garazni objekat stadiona … niti vagona, a o danasnjoj sablasnoj budimpestanskoj obali odnosno buducoj Megamarini te zapustenim praznim Metropolisima odnosno srednjoskolskom centru, fakultetu , knjiznici, muzeju ili ti hotelu Charpatia da ni ne govorim.
Sve mi se cini da ce to tako i ostati

Ima jos jedna odvratna implikacija kojom zamagljujete pogled sebi samima
“…uopće nije moguće definirati koji će sve prostor gradnja kompleksa stadiona obuhvaćati…”
Zar vi stvarno mislite da vam se ja obracam zato sto sam zabrinut za buducnost atletske dvorane prilikom rusenja stadiona , tribina a mozda i stupova reflektora i pom. igralista.
Da vam onda jos jednom nedvosmisleno ponovim: Nogometni stadion se na Kantridi nesmije graditi

Predali ste Kantridu privatnom investitoru i tvrdite kako sa rusenjem atletske ljepotice nemate nikakve veze.
Ranzirni kolodvor u centru grada ni Rijeci ni Luci niti HZu uopce netreba i to je stratesko zapazanje trebalo biti primjeceno prilikom neocekivane mogucnosti gradnje novog iskljucivo nogometnog stadiona kakav nikada nije bio planiran.
Ovaj novi bogom dani momenat grad je docekao totalno nespreman, i nije ga iskoristio u kontekstu velikih i znacajnih ulaganja u rijecki prometni pravac kako bi osigurao gradnju novog nogometnog stadiona na savrsenoj lokaciji ranzirnog kolodvora i sprijecio nepotrebno rusenje jedinog vlastitog atletskog stadiona bez ikakve naknade i gradnju neadekvatnog nogometnog stadiona na najgoroj mogucoj lokaciji.
Biti cete odgovorni

I nije cjeli ranžirni kolodvor nego samo pola … Istočna polovica ostaje novi čeoni kolodvor, željezničko cestovni terminal do svjetionika, dok se izlaz novog osmerotračnog kontejnersko lučkog kolodvora provlači ovdje između sada konačno dostupnih Metropolisa pogodnih za onaj Vaš Znanstveno – tehnološki park.
Nemate pojma 🙁

http://www.mojarijeka.hr/korisnik/Zdravax/slike/nova-mlaka/57482/

Odgovorite

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije