Evo, imam jednu tužibabu, odnosno upit komunalnom redarstvu kao i izvođačima radova na ZTC-u.
Naime, svi su već vjerovatno prošli Zvonimirovom od početka radova te su uvidjeli da je cijela jedna strana raskopana. A na toj strani su i stabla koja nisu srušena već je raskopano sve oko njih na par metara dubine te im je polomljeno korjenje. Naime i kada se gleda u ta stabla iz daleka, vidi se da su se nagnula svako na svoju stranu. Stoga pitam, dali će se to tako pustiti i zakopati te čekati prvu buru ili će se posaditi nova stabla pošto neznam više kako bi ova stabla mogla dalje rasti odnosno ostati čvrsto u zraku.
Pitanje upućujem komunalnom redaru te izvođaču radova.

Borna Klarić / 24.08.2010.

Porušili su 15 stabala ?!?!?!

Svakim danom sve manje zelenila u našem gradu. Katastrofa! Nadam se da ovo netko čita!

ma nisu porušili, da su bar porušili, kada poruše staviti će nove jer u planu je uređenje nekakve “zelene površine” u sklopu tih radova a sad dali su oni zaboravili na to neznam (mislim na izvođače) ugl. ja sam bio prije par dana tamo i nisu posjekli stabla nego su nešto zatrpali (iako stoji na koso a nešto je još otkopano ali nedvojbeno je da su korjenje polomili. Znači po meni je jedino adekvatno posađivanje novih stabala.
Ako su ih porušili što nisam vidio, onda će vjerovatno staviti nova.
To bi bilo super.

U sklopu izgradnje trgovačkog centra ZTC Rijeka, tvrtka “Osijek-Koteks” u skladu s Ugovorom, projektima i potrebnim dozvolama obavlja i rekonstrukciju Zvonimirove ulice. Ugovor i ostali propisi obvezuju tu tvrtku da osigura gradilište tako da ne prijeti neposredna opasnost za ljude i da ne dođe do materijalne štete.

Drvoredna stabla koprivića hortikulturno su vrlo vrijedna te ih se nastoji što je moguće više sačuvati. Tako se izvođač radova obvezao da će u sušnom razdoblju stabla dva puta tjedno zalijevati te da neće zatrpavati debla stabala i korijenov vrat kako ih time ne bi oštećivao.

Stručni djelatnici Grada Rijeke zaduženi za održavanje gradskih drvoreda prate kako se odvijaju radovi te su u kontaktu s izvođačem radova.

Hvala na odgovoru.
Naime oni su već 2-3 stabla u komade nacjepali tako da neznam, što misle dalje…

Nije baš vezano uz stabla, ali moram napomenuti da ovako dobro postavljenu javnu rasvjetu već dugo nisam vidio. Barem s ove sjeverne strane kolnika što je dosad napravljeno. Svjetlost je usmjerena točno na kolnik i ne raspršuje se svuda naokolo, tj. rasvjeta je ekološka.

Nažalost navodi koji su gore navedeni nisu niti točni niti istiniti. Živim točno preko puta gradilišta i jučer su porušena preostala stabla drvoreda (prema moru). Osobno sam pitao radnike na gradilištu još kad su rušili prva stabla zbog autobusne stanice o daljnjim rušenjima na što su potvrdno odgovorili da će se sve rušiti.Nikada nisu bila zalijevana i rušenje stabla je poznato unaprijed bilo još prije početka radova. Radovi već kasne više od 1mjesec.

“Drvoredna stabla koprivića hortikulturno su vrlo vrijedna te ih se nastoji što je moguće više sačuvati. Tako se izvođač radova obvezao da će u sušnom razdoblju stabla dva puta tjedno zalijevati te da neće zatrpavati debla stabala i korijenov vrat kako ih time ne bi oštećivao.

Stručni djelatnici Grada Rijeke zaduženi za održavanje gradskih drvoreda prate kako se odvijaju radovi te su u kontaktu s izvođačem radova”.

Nažalost potpuna neistina jer sam ih osobno tražio više puta i ljudi ti zadaća nepostoje na terenu. Plan sam od investitora vidio što opet potvrđuje da se grad Rijeka apsolutno dizinteresirao od onoga što se dešava na gradilištu.

Kad su stanari zvomimirove ulice išli protestirat protiv rušenja stabla i zatvaranje izlaza na zvonimirovu ulicu investitor im je obečao novo parkiralište i posebnu ulicu za izlaz. Znaći opet ili lažno obečanje ili radovi bez dozvole i znanja grada Rijeke.

lijepi pozdrav

ivical, vaš komentar ćemo proslijediti dalje. Hvala na javljanju.

Danas sam osobno vidio porusen niz stabala ciji su ostaci narezani i slozeni uz cestu.

Poštovani,

prije svega svakako želimo još jedno istaknuti da se u izvođenju radova u Zvonimirovoj ulici zaista maksimalno nastoji sačuvati i zaštititi stabla i zelenilo. No nije bilo moguće sačuvati sve. Prema projektnoj dokumentaciji i dozvolama za igradnju na Sjevernom dijelu kolnika Zvonimirove ulice uklonjeno je 14 stabala. Jedno stablo je izvađeno zajedno s korijenjem, uskladišteno i spremno za sadnju na novoj poziciji. Naknadno je uz sve potrebne suglasnosni odlučeno da će se ukloniti još 6 stabala koja su se po projektu našla u zoni novih raskrižja, odnosno na pješačkom prijelazu. Tako bi se stanarima koji žive u Zvonimirovoj ulici omogućio siguran ulaz i izlaz u ulicu. Također, na sjevernom dijelu kolnika Zvonimirove ulice predviđena je sadnja 4 nova stabla koprivića, kao i hortikulturno uređenje drvoreda dužine gotovo150 metara, gdje će se zasaditi veprina.

Kako bi se revitalizirala postojeća stabla, uz suglasnost projektantice izvedeni su još neki radovi. Korjenov sustav stabala zaštitilo se jutenim vrećama uz zalijevanje dva puta tjedno. Isto tako, obradilo se i korijen finim rezom uz premazivanje, te orezivanje krošnje. Za vrijeme izvođenja završnih radova na Sjevernom dijelu Zvonimirove predstavnici izvođača, nadzorne službe, projektanta krajobraza i Grada Rijeke i pojedinačno su pregledali svako stablo, uz detaljan opis za eventualnu sanaciju, kako bi se spriječile sve neželjene posljedice.

Zato moramo reći da radovi na gradilištu nisu bili prepušteni slučaju, već su svi uključeni u ove radove, njima i koordinirali. Na gradilištu su se svaki tjedan održavali sastanci, o čemu postoje i pisana izvješća. Stoga, između ostalih i voditelj projekta sudjeluje na obaveznim tjednim sastancima i upoznat je sa svim zbivanjima.

I u daljnjem tijeku radova na južnom dijelu kolnika bit će, nažalost, nužno ukloniti manji dio zelenila koje će svakako biti zamijenjeno novim stablima i visokim grmljem. Prostor će se dodatno ozeleniti i travnatim površinama između stabala.

Na kraju, zahvaljujemo na Vašim primjedbama i brizi za naš grad. Moramo reći da se svakako inzistira na što je moguće manje uklanjanja postojećeg zelenila, a da se što više novoga sadi. Nažalost, nije uvijek moguće izbjeći rušenje stabala, ali sigurnost građana ipak mora biti na prvome mjestu. Nadamo se da ćete kada projekt bude završen, biti zadovoljni i sigurnošću ulice i njenim zelenilom.

Odgovorite

Kalendar događanja

Izložba
 • 20.10. – 11.11.
 • (11:00)

Otvorenje međunarodne izložbe „Nakon Velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923.”

Izložba, koju je uz sudjelovanje više od 40 povjesničara iz 18 zemalja pripremila Europska mreža sjećanje i solidarnost, govori o rađanju novog poretka u Europi nakon 1918. godine...

Detaljnije

Predstava
 • 21.10. – 22.10.
 • (20:00)

Premijera predstave “Sjećanje gradova” u režiji Edvina Liverića

Hrvatsko-mađarska suradnja donosi predstavu "Sjećanja gradova" baziranu na turbulentnoj riječkoj povijesti...

Detaljnije

Književni susret
 • 22.10. – 18.10.
 • (00:00)

Predstavljanje knjige „Poštovani kukci i druge jezive priče“ Maše Kolanović

U Gradskoj knjižnici Rijeka gostuje ovogodišnja dobitnica prestižne Nagrade Europske unije za književnost Maša Kolanović...

Detaljnije

Projekcija
 • 23.10. – 27.10.
 • (20:00)

Tjedan češkog filma u Art-kinu

Program otvara komična drama "Vlasnici" Jiříja Havelke o suživotu stanara jedne zgrade koji zagorčava dogovor oko prodaje prostora na tavanu...

Detaljnije

Izložba
 • 24.10. – 23.01.
 • (10:00)

Otvorenje izložbe “51000 Balthazargrad”

U Rijeci se otvara velika, vesela i šarena izložba koja će razgaliti srca malih i velikih posjetitelja, svih koji poštuju srce i izumiteljski nerv nezaboravnog Profesora Balthazara...

Detaljnije

Predstava
 • 02.11. – 10.10.
 • (00:00)

25. revija lutkarskih kazališta

Jubilarna 25. revija lutkarskih kazališta, koja će se ove godine održati od 2. do 10. studenog, donosi čak deset predstava...

Detaljnije