Postovani,

Gledajuci programe srednjih skola u Rijeci neugodno me iznenadila cinjenica da djeca koja su sportasi zapravo imaju izbora jedino ako su katolici. Naime od tri sportska razreda koja su dostupna za upis samo je jedan namijenjen svima, neovisno o religijskom opredjeljenju, medjutim taj jedan razred ima smjensku nastavu, a sportasima je svakako lakse i jednostavnije kada imaju skolu samo u jednoj, jutarnjoj, smjeni.

Jednosmjensku nastavu imaju sportski razredi u Salezijanskoj gimnaziji koja upisuje cak dva takva razreda (zapravo ispada da je to “sportska gimnazija” jer od tri razreda u toj skoli, cak dva su im sportska), no u tu skolu se ne moze upisati dijete koje nije pohadjalo RKT vjeronauk.

Potpuno je nepravedno prema djeci sportasima drugih vjeroispovijesti (ili onima koji nisu vjernici) da nemaju jednaku sansu nastavit se aktivno baviti natjecateljskim sportom i da se cesto desava da zbog nemogucnosti uskladjivanja obaveza upravo u toj dobi odustaju od sporta.

Znam da Grad ne odlucuje o programima skola, pogotovo ne onih koje su privatne s pravom javnosti, ali morate priznati da je situacija totalni apsurd i trebalo bi raditi na tome da se i drugoj djeci omoguce jednaki uvjeti pogotovo jer se Rijeka uvijek ponosila epitetima da je multikulturalna i otvorena prema svima.

GoDa / 09.11.2023.

Poštovani,

potpuno se slažemo s Vama kako bi aktivni sportaši, polaznici srednjih škola, u Rijeci trebali imati znatno veće mogućnosti po pitanju izbora programa, odnosno škole prilagođene njihovih aktivnostima i potrebama, ali kao što i sami znate, na ovaj dio obrazovanja Grad Rijeka ni na koji način ne može utjecati, s obzirom da nije osnivač srednjih škola. Naime, Grad Rijeka osnivač je predškolskih ustanova i osnovnih škola. Osnivači srednjih škola i učeničkih domova mogu biti Republika Hrvatska, jedinica područne (regionalne) samouprave ili pak druga pravna ili fizička osoba. Stoga Vas ljubazno molimo da upit proslijedite Ministarstvu znanosti i obrazovanja na e-mail uzoj@mzo.hr ili Upravni odjel za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, čiji je e-mail obrazovanje@pgz.hr.
Nadamo se Vašem razumijevanju.

S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite