14.05.2009. godine rečeno je slijedeće “Direktor Energa Sanjin Kirigin istaknuo je kako se otvaranje sunčane elektrane uklapa u politiku tvrtke, koje je prije godinu dana odlučila kako će se, pored distribucije toplinske energije i plina, baviti i energetskom učinkovitošću. Rad solarne energane uskoro će se moći pratiti i na mrežnim stranicama Energa.” Pitanje: zašto se i nakon skoro 2 godine, rad solarne elektrane ne može pratiti na web stranicama Energa?

Gost38 / 14.02.2011.

Postovani, poslana je pozurnica za odgovorom na Vas upit. Iako redakcija nema nista s rokom odgovora, primite isprike zbog cekanja.

Poštovani,
prilikom izgradnje solarne elektrane zaista je bilo planirano prezentirati podatke o njenoj proizvodnji na webu.

Međutim, kada se pojavila mogućnost da uz proizvodnju elektrane, na webu objavimo i utrošak svih energenata zgrade Gradske uprave na Korzu, tu ideju smo radi racionalnosti napustili. Dopustite da to objasnimo.

Naime, UNDP Hrvatska je na našu inicijativu uključila zgradu u projekt “Gospodarenje energijom u kulturnoj baštini”. U sklopu tog projekta će se pomoću napredne tehnologije tzv. “smartmeteringa” svi navedeni podaci daljinski slati u centralni sustav koji će ih prikazivati na webu. Na taj će način, uz ostale podatke na webu, biti prikazani i podaci o proizvodnji solarne elektrane.

Radi se projektu kroz kojeg Grad Rijeka svojim primjerom promiče energetsku učinkovitost u praksi, a općeprihvaćena je činjenica da je prvi preduvjet za ostvarivanje ušteda mjerenje utroška svih vrsta.

Realizacija ovog projekta je pred samim krajem, a imamo informacije iz UNDP-a da ćemo podatke o zgradi Korzo 16 na webu moći vidjeti do kraja ožujka ove godine.

Na kraju možemo dodati da Odjel za gradsku samoupravu i upravu prati mjesečnu proizvodnju električne energije putem panel fotonaponskih ćelija. U 2010. godini proizvedeno je ukupno 8.2800,00 kWh električne energije.

…ukupno 8.2800,00 kWh električne energije…

Mislim da bi trebali ispraviti taj broj?

Poštovani,
ispričavamo se zbog nenamjerne pogreške. Radi se o 8.280,00 kWh.

Odgovorite