Poštovani,

zanima me razlog, a I odgovor da li je moguće rješavanje problema. Naime na raskrižju La Guardie, Viktora Cara Emina, Manzonijeve I Prvomajske se osjeća strašan smrad kanalizacije I tako već godinama. Ista situacija je I na Jadranskom trgu ispred fontana kod Riječke banke.. Vozač sam taksija dugo godina, a zadnjih, siguran sam, dvije godine moram posjetiteljima našeg grada pružati objašnjenja zašto je to tako. Ja sam se osobno I pomirio sa time.

unaprijed Vam hvala I LP.

tuzibaba123 / 09.08.2019.

Poštovani,
prema informacijama koje smo dobili iz Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija, uzrok širenju neugodnih mirisa na navedenim lokacijama jest smanjena protočnost mješovitog sustava odvodnje do koje dolazi uslijed dugotrajnog sušnog razdoblja. Riječ je o uobičajenoj pojavi u ljetnim mjesecima kada je, zbog nedostatka oborina, otežana odvodnja otpadnih voda i ispiranje kanalizacijskih kolektora. Neugodne mirise uzrokuju i vremenske prilike, točnije jugo koje utječe na promjenu sastava mikroorganizama u otpadnoj vodi, kao i građani koji u mješovitu kanalizaciju, odnosno oborinske i komunalne otpadne vode ubacuju nedozvoljenu vrstu otpada. Problem se umanjuje ili nestaje pojavom prvih kiša.
Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija d.o.o. kontinuirano sagledava mogućnosti smanjenja ili otklanjanja neželjenih mirisa i s tim u skladu provodi različite mjere kao što su kontrola kolektora koji se po uočenoj potrebi pojačano ispiru i čiste, učestalo ispiranje kanalizacijskih cijevi, postavljanje sifona na pojedinim slivnicima i rešetkama za prikupljanje oborinske odvodnje te tretiranje kanalizacijskih cjevovoda s posebnim mikrobiološkim preparatima. Kako bi se pridonijelo rješenju ovoga problema, u pojedine su crpne stanice ugrađeni aeratori za poboljšanje razgradnje fekalnih voda i eliminaciju neugodnih mirisa u crpnim zdencima, a time i na sustavu kanalizacije koja se slijeva u centar grada. Navedenim aktivnostima poboljšano je cjelokupno stanje te su u pojedinim dijelovima grada neugodni mirisi značajno smanjeni.
Problem širenja neugodnih mirisa iz kanalizacije smanjio bi se i riješio kada bi svi objekti imali propisno izvedenu odzračivanje na svojem dijelu instalacija, a što su dužni izvesti vlasnici objekata. Izljevi u objektu, odnosno njihovi vertikalni odvodi moraju se provjetravati, a ventilacijske cijevi se moraju postaviti do iznad krova i zaštititi propisanom kapom. Također je uočeno i da su se pojačani neugodni mirisi širili i iz internih kanalizacijskih instalacija koje bi građani trebali također redovito održavati jer je taj dio kanalizacijskih instalacija u nadležnosti vlasnika nekretnina kojima pripadaju.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite