Ovim putem obavještavam Gradsku upravu da se sukob u Ukrajini izgleda prelio i do našeg grada, točnije područja Kontejnerskog terminala Brajdica, što zaključujem jer se nikako drugačije ne mogu objasniti zvukovi koji od tamo dopiru ove noći.

Molim vas da o tome obavijestite MORH, OSRH i ostale nadležne adrese, kako bi se brzim djelovanjem ovaj sukob što brže završio.

hellblade / 13.06.2022.

Ovih dana buka koja dolazi sa terminala zaista prelazi u zvucni teror. Ja ne znam bolje nego ponekad iz ocaja pregledavati ovakve stranice ili stranice rijeckih portala, ne bi li ugledao neku konkretnu vijest o rjesavanju ovog problema. Toliko lijepih projekata i novih rjesenja za rijecku obalu, a nama ovdje pod nosom ostaje odjednom nabrekla industrijska zona i sva njena ruznoca i buka. Znam da je to jalova nada i da je jedino sto preostaje svima kojima smeta prodati stan, ali ipak.. Tuzno, zapravo.

Poštovani,
zahvaljujemo Vam na upitu te Vas ovim putem obavještavamo kako Grad Rijeka nije nadležan za navedenu problematiku, u ovom slučaju prekomjernu buku koja dolazi s kontejnerskog terminala Brajdica te, nažalost, ne može utjecati na njezino rješavanje. Naime, nadzor buke uslijed obavljanja određene djelatnosti, u nadležnosti je Državnog inspektorata te Vas ovim putem ljubazno molimo da im se izravno obratite, ukoliko smatrate da postoje određene nepravilnosti, i to putem broja telefona 01 2375 272 ili putem e-mail adrese pisarnica.dirh@dirh.hr, a sve kako biste dobili konkretnije informacije po ovome pitanju, dok će Grad Rijeka ovaj odgovor uputiti na znanje Državnom inspektoratu.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Ja razumijem da Grad Rijeka ne upravlja terminalom. Ali isto tako znam i da Grad Rijeka donosi prostorni plan i GUP, donosi planove urbanog i luckog razvoja, odluke koje su dopustile da se dogodi vizualna, zvucna i svjetlosna devastacija u dijelu grada koji je oduvijek planiran kao stambena zona, pace, elitna stambena zona.

Zapravo, ne znam za niti jedan kontejnerski terminal ovih razmjera koji bi bio oku i prirodi ugodan, tih, i svjetlosno nenametljiv. A znam i zasto. Takvih kontejnerskih terminala nema.
To isto tako znaci da se malo ili nimalo moze umanjiti negativan utjecaj terminala po srozanu kvalitetu zivota gradjana koji zive u njegovoj blizini (kvartovi Pecine, Krimeja i Bulevard). No, svejedno, ako ste vi, uz ministarstvo i Luku Rijeka, odgovorni za ovu industrijsku devastaciju stambene zone usred grada Rijeke, onda bi valjda vi, a ne gradjani koji, na zalost, nemaju nikakve veze sa ovim projektom, trebali barem pokusati naci nekakvo kratkorocno rjesenje koje bi bar simbolicno pokazalo da snosite odgovornost. Dugorocno bi valjda trebali i otvoriti pitanje njegova izmjestanja sa Brajdice i prenamjene prostora.

No, hvala na informaciji i strpljenju za grintave gradjane. Vjerojatno cu kada dodju dani gdje mi zivot u terminalu postane nepodnosljiv, nazvati Drzavni inspektorat i reci: “Dobar dan, meni je jako bucno i ruzno zivjeti u terminalu, probajete me razumjeti… ako bi im mogli reci da budu malo tisi.. ma znam, nerazuman sam, svejedno, hvala sto ste me saslusali, barem mi je malo lakse.”

Odgovorite