Ovim putem obavještavam Gradsku upravu da se sukob u Ukrajini izgleda prelio i do našeg grada, točnije područja Kontejnerskog terminala Brajdica, što zaključujem jer se nikako drugačije ne mogu objasniti zvukovi koji od tamo dopiru ove noći.

Molim vas da o tome obavijestite MORH, OSRH i ostale nadležne adrese, kako bi se brzim djelovanjem ovaj sukob što brže završio.

hellblade / 13.06.2022.

Ovih dana buka koja dolazi sa terminala zaista prelazi u zvucni teror. Ja ne znam bolje nego ponekad iz ocaja pregledavati ovakve stranice ili stranice rijeckih portala, ne bi li ugledao neku konkretnu vijest o rjesavanju ovog problema. Toliko lijepih projekata i novih rjesenja za rijecku obalu, a nama ovdje pod nosom ostaje odjednom nabrekla industrijska zona i sva njena ruznoca i buka. Znam da je to jalova nada i da je jedino sto preostaje svima kojima smeta prodati stan, ali ipak.. Tuzno, zapravo.

Poštovani,
zahvaljujemo Vam na upitu te Vas ovim putem obavještavamo kako Grad Rijeka nije nadležan za navedenu problematiku, u ovom slučaju prekomjernu buku koja dolazi s kontejnerskog terminala Brajdica te, nažalost, ne može utjecati na njezino rješavanje. Naime, nadzor buke uslijed obavljanja određene djelatnosti, u nadležnosti je Državnog inspektorata te Vas ovim putem ljubazno molimo da im se izravno obratite, ukoliko smatrate da postoje određene nepravilnosti, i to putem broja telefona 01 2375 272 ili putem e-mail adrese pisarnica.dirh@dirh.hr, a sve kako biste dobili konkretnije informacije po ovome pitanju, dok će Grad Rijeka ovaj odgovor uputiti na znanje Državnom inspektoratu.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Ja razumijem da Grad Rijeka ne upravlja terminalom. Ali isto tako znam i da Grad Rijeka donosi prostorni plan i GUP, donosi planove urbanog i luckog razvoja, odluke koje su dopustile da se dogodi vizualna, zvucna i svjetlosna devastacija u dijelu grada koji je oduvijek planiran kao stambena zona, pace, elitna stambena zona.

Zapravo, ne znam za niti jedan kontejnerski terminal ovih razmjera koji bi bio oku i prirodi ugodan, tih, i svjetlosno nenametljiv. A znam i zasto. Takvih kontejnerskih terminala nema.
To isto tako znaci da se malo ili nimalo moze umanjiti negativan utjecaj terminala po srozanu kvalitetu zivota gradjana koji zive u njegovoj blizini (kvartovi Pecine, Krimeja i Bulevard). No, svejedno, ako ste vi, uz ministarstvo i Luku Rijeka, odgovorni za ovu industrijsku devastaciju stambene zone usred grada Rijeke, onda bi valjda vi, a ne gradjani koji, na zalost, nemaju nikakve veze sa ovim projektom, trebali barem pokusati naci nekakvo kratkorocno rjesenje koje bi bar simbolicno pokazalo da snosite odgovornost. Dugorocno bi valjda trebali i otvoriti pitanje njegova izmjestanja sa Brajdice i prenamjene prostora.

No, hvala na informaciji i strpljenju za grintave gradjane. Vjerojatno cu kada dodju dani gdje mi zivot u terminalu postane nepodnosljiv, nazvati Drzavni inspektorat i reci: “Dobar dan, meni je jako bucno i ruzno zivjeti u terminalu, probajete me razumjeti… ako bi im mogli reci da budu malo tisi.. ma znam, nerazuman sam, svejedno, hvala sto ste me saslusali, barem mi je malo lakse.”

Odgovorite

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije